Arbetsmiljö

Johan Lif, SJF: ”Det här handlar om själva kränkningen”

SJF:s förhandlingschef Johan Lif blev själv mycket berörd av Sanna Wikströms död. Han menar att det är för tidigt att säga om SJF kommer att gå vidare med fallet. Foto: Jörgen Appelgren

ARBETSMILJÖ. Tidigare huvudskyddsombudet på Gefle Dagblad, Sanna Wikström, avled i december förra året. Hennes död är enligt uppgifter till tidningen Journalisten orsakad av hennes arbetsgivare Mittmedia.Journalistförbundets förhandlingschef Johan Lif menar att ledningskulturen på företaget är okänslig och att hon utsatts för en oacceptabel kränkning. Det är fortfarande en öppen fråga om förbundet ska driva fallet vidare eller ej.

Publicerad

Sanna Wikström avled i december i fjol. Hon hade under sin anställningstid på Gävle Dagblad varit ett engagerat huvudskyddsombud. Tidningen Journalisten har varit i kontakt med flera personer som lämnat Mittmedia efter upplevda kränkningar, och personer med insyn i sådana fall. De berättar om mobbning från chefer och att flera blev sjukskrivna efter behandlingen från ledningen.

Journalistförbundets förhandlingschef Johan Lif är personligen mycket tagen av Sanna Wikströms död. Han berättar för Arbetarskydd att han hade mycket samarbete med henne i jobbet.

Hon fick ett avgångsvederlag som motsvarar två årslöner. Johan Lif menar att hon kanske inte skulle ha fått mer om hon hade drivit sitt fall i domstol.

– Men det här handlar om själva kränkningen, att bli skild från sin anställning utan någon som helst grund. Sanna hade inte gjort någonting fel. Ändå anklagades hon för att vara illojal. Hon förstod det inte, vi förstod det inte och inte heller hennes sambo. Han förstår det fortfarande inte. Det var väl det som gnagde i henne. Och att det blev ett sådant avslut som det blev.

Johan Lif har uttryckt att ledningen stängt in sig i en sekteristisk bild av sin egen förträfflighet.

– Ledningen har försökt toppstyra väldigt mycket enligt någon sorts mall. Ledningskulturen har blivit okänslig. Bara för att en verksamhet är ekonomiskt pressad behöver det inte ta sig sådana här yttringar. Visst påverkar sådana lägen relationer, men för att det ska bli så här illa krävs någonting mer. Det här är inte normalt, säger han till Arbetarskydd.

Journalistförbundet, SJF, har inte bestämt om eller när man ska gå vidare med huvudskyddsombudets fall. Först måste förbundet diskutera och analysera vad det är man i så fall vill uppnå, om det är arbetsgivaren som ska straffas för sina synder, om det är en försäkringsrättslig fråga eller någonting annat.

– Det är på intet sätt enkelt och det har inte blivit enklare efter Krokom-domen, säger Johan Lif.

Mittmedias vd Per Bowallius tillbakavisar hans beskrivning av företagets behandling av personal och förtroendevalda. Mittmedia har efter artiklarna publicerats gått ut med intern information till de anställda om anklagelserna om att ha orsakat huvudskyddsombudets död. Företaget skriver:

”I senaste numret av tidningen Journalisten riktas skarp kritik mot Mittmedias personalpolitik. Artikeln handlar framförallt om Sanna Wikström, en medarbetare som lämnade Gefle Dagblad efter en individuell överenskommelse med företaget våren 2016. Sanna Wikström har dessvärre gått bort efter en tids sjukdom och vård på sjukhus, vilket jag verkligen beklagar. Vad som ligger bakom hennes bortgång eller skälen till varför en överenskommelse träffades kan jag inte uttala mig om, vår policy är att aldrig uttala oss i enskilda personalärenden av respekt för den enskilde individen.”

Efter den hårda kritiken har Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg meddelat att hon tar timeout. I ett pressmeddelande skriver hon:

”Min redaktion behöver lugn och ro, och få en chans att läka efter en svår tid. Det förtjänar alla fina medarbetare. Jag är just nu inte den bästa ledaren jag kan vara för Gefle Dagblad och då ska jag inte heller vara det. Jag är både trött och ledsen, och jag behöver tid för reflektion.”

Ett liknande fall i Krokom

2010 tog en anställd i Krokoms kommun sitt liv efter att han under lång tid känt sig mobbad på jobbet. Änkan polisanmälde fem av mannens chefer. Två av cheferna åtalades och dömdes i tingsrätten för vållande till annans död.

2015 överklagades fallet till hovrätten, som konstaterade att cheferna varit oaktsamma men inte tillräckligt oaktsamma för att kunna dömas. Domen överklagades till HD som inte gav prövningstillstånd och därmed står den friande domen fast.