Jobbet på lagret blev en mardröm

2014-09-04 16:03 Tiina Demargne  
Alla inblandade på avdelningen på Scania lastbilar har omplacerats, uppger företaget. Foto: TT-Bild

Jobbet på Scania blev en mardröm. De båda kvinnorna vittnar om en arbetsmiljö med sexuella ofredanden och grova tillmälen. Nu åtalas två manliga kollegor.

(Uppdaterad) På torsdagen startade rättegången i Södertälje tingsrätt mot två manliga kollegor, 40 respektive 29 år. Männen hade överordnad ställning på lagret.

De åtalas för sexuellt ofredande. Den ene åtalas också för ofredande och misshandel.

Kvinnorna hanterades som skräp av männen på arbetsplatsen.

- De kastade ner oss i en sopcontainer medan alla skrattade. Det hände mig säkert 20 gånger, säger en av kvinnorna.

- Jag ville ta livet av mig, berättar hon för Aftonbladet.

Männen ska ha tafsat på sina kollegor, klämt kvinnorna på brösten och gått till andra kränkande handgripligheter. Att säga ifrån hjälpte inte.

En manlig arbetskamrat på samma avdelning råkade också illa ut. En av de åtalade tog strypgrepp på honom, till dess han svimmade.

Enligt kvinnorna pågick trakasserierna från hösten 2011 fram till anmälan den 30 augusti 2012. Båda kvinnorna är i dag sjukskrivna.

Scania lastbilars presschef Hans-Åke Danielsson uppger för Länstidningen Södertälje att alla inblandade på avdelningen har omplacerats.

– Det här är inte acceptabelt. Avdelningen kännetecknades av en väldigt rå jargong med attitydproblem i arbetslaget. Chefen på avdelningen har jobbat hårt med att förbättra attityden med team-bildning, säger han.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö