Arbetsmiljö

”Jag lägger det största ansvaret på regeringen”

Désirée Pethrus. Foto: Claudio Bresciani/TT

Désirée Pethrus, riksdagsledamot för Kristdemokraterna, pressade i en interpellationsdebatt i slutet av maj arbetsmarknadsminister Eva Nordmark om skyddsutrustning mot coronaviruset för personal i hemtjänst och äldreboenden.

Publicerad

Ministern underströk i sitt svar Social­styrelsens uppdrag för samordning av inköp av skydd, Arbetsmiljöverkets och Folkhälsomyndighetens ansvar för råd och riktlinjer och arbetsgivarens arbetsmiljöansvar.

Blev du nöjd med svaret?

– Nej, det känns som om varken regeringen eller ministern tar frågan på allvar. Arbetsmiljöverket har ju ändrat i sitt regelverk, trots att man hade ett expertutlåtande om att det behövdes både visir och munskydd för att skydda de anställda, säger Désirée Pethrus.

Finns det inte risk för ministerstyre om regeringen går in djupt i denna fråga?

– Nej, det är som när social­ministern sa att det behövdes fler provtagningar. På samma sätt borde arbetsmarknadsministern säga vad som gäller i denna fråga till Arbetsmiljöverket.

Du hävdar att de höga dödstalen är regeringens fel. Varför påstår du det?

– Precis som i andra länder måste regeringen agera när den ser att något går den ur händerna. De äldre har man inte lyckats skydda och man har inte agerat när det gäller skyddsutrustning för äldre­omsorgen. De frågorna kan inte bara överlåtas till Folkhälso­myndigheten, kommuner och regioner.

Är det alltså regeringens och stödpartiernas gemensamma politik som dödar människor?

– Egentligen behöver inte stödpartierna vara involverade i det här. Det är ministrar som ska agera. Jag lägger det största ansvaret på regeringen.

Stockholm, där KD ansvarar för äldreboende och hemtjänst, har lyckats sämst i landet. Hur ser du på det?

– Självklart har vi ett ansvar, men i Stockholm bestämde man sig för att gå längre än Folkhälsomyndig­hetens rekommendationer om skyddsutrustning. De vill ha tyd­ligare regler och har själva försökt reda ut hur mycket skydd perso­nalen ska ha.

Enligt lagstiftningen är arbets­miljön arbetsgivarens ansvar. Gäller inte det även under coronapandemin?

– Jo, självklart är det arbets­givarens ansvar, men om det inte finns skyddsmateriel att få tag på, vad gör man då? Regeringen gav Social­styrelsen ett uppdrag, men det var också väldigt otydligt.

Har arbetsgivarna något ansvar för de höga dödstalen?

– Så kan det absolut vara i de fall arbetsgivaren inte har följt de mest ­basala kraven och sett till att personalen har en hyfsad arbetsmiljö.