Inspektörer utsatta för ammoniakchock

2019-08-21 11:43 TT  

Två djurskyddsinspektörer som skulle omhänderta vanvårdade katter möttes av ammoniakstank i rum som var fyllda med katturin och avföring. Nu kritiseras arbetsgivare av Arbetsmiljöverket.

Länsstyrelsen i Kalmar län kritiseras för att inte en skriftlig riskbedömning gjordes inför besöket i den bostad i Mönsterås kommun där katterna fanns. Arbetsmiljöverket anser att länsstyrelsen i förväg borde ha bedömt om inspektörerna skulle ha personlig skyddsutrustning med sig, rapporterar P4 Kalmar.

Efter händelsen har länsstyrelsen köpt in gasmasker att ha till hands om liknande situationer skulle uppstå i framtiden.

I en anmälan till verket skrev en av inspektörerna: "Jag kände en tydligt tryckande och brännande känsla i luftvägar och i bröstet efter att ha vistats i bostaden i cirka tio minuter. Dessa symptom satt kvar i timmar".

I bostaden fanns fyra kattungar och 14 vuxna katter, som senare avlivades.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö