"Inspektörer ska inte vara konsulter"

2009-10-09 09:07 Charlotta Lundström  
Karin Lagerkvist

Arbetsmiljöverket ska syssla med kontroll och information. Inte att vara konsult. Det slår Karin Lagerkvist, ny tillsynsdirektör i Falun fast.

Arbetet som tillsynsdirektör är egentligen inte helt nytt för Karin Lagerkvist. När hon tillträdde i augusti hade hon hunnit vikariera på tjänsten sedan januari i år. Hon är idag ansvarig för en region med 19 146 arbetsställen.

Varför vill du jobba på Arbetsmiljöverket?

- Det är roligt att utnyttja de erfarenheter jag har för att förebygga ohälsa och olycksfall. Dessutom är det en sådan blandning av människor här. Inspektörerna har olika bakgrunder och flera yrkeskategorier är representerade. Det är mycket stimulerande att jobba här.

Du jobbade tidigare som biträdande tillsynsdirektör i Luleå. Några skillnader regionalt?

- Här har vi bara en gruva, där hade vi flera. Och i Gävleborg har vi fler större industrier.

Vad ska Arbetsmiljöverket prioritera i sin tillsyn?

- Vi håller just nu på att förbereda för 2010. Tre huvudspår kommer att gälla för vårt arbete: hot och våld, belastningsergonomi och olycksfall. Det är samma fokus som under 2009. När det gäller olycksfallen, är de mest aktuella inom tillverkningsindustrin och byggbranschen. Där är riskerna stora. Gör du ett misstag där kan det få allvarliga konsekvenser.

Inspektörernas roll har varierat och diskuterats genom åren. Hur ser du på den, ska de vara kontrollanter eller konsulter till arbetsgivarna?

- Konsulteri ska inte förekomma, vi utövar ju tillsyn. Det är arbetsgivaren som har arbetsmiljöansvaret och det ska vi inte ta ifrån dem. En inspektion består till stor del av information om var den ansvarige kan hitta redskap för att förbättra arbetsmiljön.

Vad anser du om regeringens satsning på ”rött ljus” för arbetsgivare med dålig arbetsmiljö?

- Vi använder uttrycket screening, som innebär att man kartlägger en hel bransch. Det positiva är att tillsynen i branschen blir mer heltäckande.

Men kommer ni att hinna göra det?

- Regeringen har gett Arbetsmiljöverket extra medel till en försöksverksamhet med screening. I vår ordinarie tillsyn kommer vi fortfarande att prioritera de arbetsplatser som är extra utsatta för risker.

Charlotta Lundström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö