ICA hotas med vite på en och en halv miljon

2018-10-11 11:16 Lennart Lundquist  

Efter ännu en inspektion visade det sig att företaget två år senare inte åtgärdat bristerna. Därför hotar nu ett vite på en och en halv miljon ICA färskvarucentral Kallhäll i Järfälla.

Arbetsmiljöverket kräver nu att ett antal bristerna åtgärdas senast den 31 maj 2020.

De anställda måste få tillgång till lyfthjälpmedel för att hanterar varor som väger mer än 15 kilo.

Företaget måste också se till att manuell hantering av varor på lagret sker med arbetsställningar som inte kan skada kroppen.

Medarbetarna som kör truck och de som plockar varor måste få möjlighet att växla arbete så att de får variation och undviker belastningsskador.

Det är trångt på lagret och arbetsutrymmet är begränsat. Detta gör det svårt att utföra symmetriska lyft och svårt att undvika att böja och vrida kroppen när personalen lyfter varor. 

ICA uppger att man startat ett arbete med åtgärder. Det tycker förstås Arbetsmiljöverket är bra, men:

”Det är oklart om de åtgärder ni arbetar med kommer att vara tillräckliga”, skriver verket varför man finner det rimligt att hota med ett så högt vite som en och en halv miljon. 

En förklaring till det höga vitesbeloppet kan vara att Arbetsmiljöverket var på ICA om detta redan i juni 2016. Vid ännu en inspektion i augusti i år fann verket att bristerna fanns kvar. 

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen