”Hyrläkarna kommer före oss ordinarie”

2017-11-22 14:12 Lennart Lundquist  

Hyrläkarna styr schemats utformning och deras önskemål tillgodoses i första hand. Hyrläkarna utför inga administrativa uppgifter, utan det läggs på de ordinarie läkarna som vänt sig till Arbetsmiljöverket.

Läkarna vid Eksjö lasaretts operations- och intensivvårdskliniker tycker att det finns ett bemanningsproblem. De känner sig trötta, tycker att utvecklings- och förbättringsarbetet inte går att driva så som det var tänkt.

Läkarna tycker att hyrläkarna styr hur schemat ska utformas och att deras önskemål tillgodoses i första hand. Hyrläkarna utför inga administrativa arbetsuppgifter varför detta då läggs på de ordinarie läkarna. Detta leder till än mer trötthet.

Det fast anställda läkarna får också ta ansvar för introduktion och utbildning av nya läkare.

Arbetsgivaren Jönköpings läns landsting håller med om att situationen är besvärlig.

Arbetsmiljöverket försöker nu lösa detta med ett föreläggande där man kräver att resurserna anpassas till de krav som ställs på läkarna. Arbetsgivaren måste också göra klar vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras när tiden inte räcker till och vem läkarna ska vända sig till för att få stöd och hjälp att utföra sina sysslor.

Senast den 1 februari ska detta vara klart vid ett vite på 50 000 kronor.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö