Arbetsmiljö

Hur varmt får det vara på jobbet?

Rickard Lindberg Foto: Peter Knutson
Glenn Bergenstoff, regionalt skyddsombud på IF Metall Borås.
Maria Steinberg, forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet.

EXPERTFRÅGA. I arbetsmiljökommittén har vi diskuterat hur vi ska göra på kontoret i sommar. 2018 blev det så varmt att ventilationen inte verkade räcka till. Vi orkade inte jobba mer än på förmiddagen. Vad är det som gäller för inomhusklimatet på arbetsplatserna?

Denna artikel är från 2019 och svaren gäller generallt för värme men är inte anpassad till den rådande coronapandemin.

Glenn Bergenstoff, arbetsmiljötekniker på Arbetsmiljöcenter AB:

– 2018 var det en extrem värmebölja. Det medförde att många arbetsplatsers ventilationssystem inte räckte till. Regler rörande termiskt klimat hittar man i Arbets­miljö­verkets föreskrift Arbetsplatsens utformning. Där anges att det ska vara ett lämpligt klimat som är anpassat till arbetets art.

– Som vägledning kan man läsa att vid lätt och stilla sittande arbete bör lufttemperaturen inte varaktigt överstiga 20–26 grader Celsius sommartid. Om det gör det bör det termiska klimatet undersökas. Vid tillfälliga värmeböljor kan man tillhandhålla fläktar, vatten eller varför inte bjuda med­arbetarna på glass.

Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet:

– Arbetsmiljöverket anser att en normal temperatur vid stilla­sittande arbete inomhus är mellan 20 och 26 grader. Blir det varmare, till exempel under sommaren, föreslår verket följande: Begränsa solinstrålningen med hjälp av gardiner, persienner eller markiser. Använd mer informell klädsel. Ha god tillgång till vätska. Avskärma eller flytta värmeavgivande maskiner. Stäng av onödiga värmekällor. Öka luftväxlingen genom fönstervädring på byggnadens skuggsida. Kör ventilationen nattetid. Justera arbetstiderna. Om möjligt, arbeta hemma.

Rickard Lindberg, arbetsmiljöexpert på Trä- & Möbelföretagen och Grafiska företagen:

– Det är hög tid att förbereda sig för sommaren. För den korta perioden av högsommarvärme som det ofta handlar om finns inget krav i Arbetsmiljölagen om att till exempel investera i en dyr kylanläggning. Men en rad organisatoriska åtgärder kan behöva vidtas.

– Upprätta en handlingsplan över lämpliga åtgärder, som att ha tillgång till dryck som förhindrar uttorkning, pausutrymmen med svalare miljö dit man kan gå en stund. Att se över raster och möjligheter att jobba hemifrån kan vara ytter­ligare faktorer att ha i åtanke.

– Om ni vidtar åtgärder i sommar, glöm inte att följa upp om de gav önskad effekt.