Arbetsmiljö

Hur återgår vi på ett säkert sätt till jobbet?

Glenn Bergenstoff
Maria Steinberg
Rickard Lindberg Foto: Peter Knutson

EXPERTFRÅGA. Coronakrisen är ju långt ifrån över än. Men på mitt jobb, som är i ett kontorslandskap, planeras det för att vi alla ska återgå till våra arbeten snart. Vad ska jag som skyddsombud tänka på för att det ska bli så säkert som möjligt när vi alla ska tillbaka?

Glenn Bergenstoff, arbetsmiljötekniker vid Arbetsmiljöcenter AB:

– Nu när fler och fler lämnar distansarbeten och börjar återgå till sina ordinarie arbeten är det viktigt att komma ihåg att hålla avstånd och tvätta ­händerna noga och grundligt. Vid minsta symptom ska man stanna hemma. Se till så att det finns handsprit tillgängligt på arbetsplatsen.

– Det är också viktigt att kontinuerligt prata om de nya rutinerna. Risken finns annars att man glömmer dem fort. Se till att föra ämnet på tal runt fikabordet, på möten och så vidare.

Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet:

– Som skyddsombud skulle jag tänka: Jag måste omedelbart prata med min chef så att denne gör en riskinventering, riskbedömning och vidtar åtgärder. Det är en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Be chefen att samla alla till en arbetsplatsträff. Gå laget runt och låt de som vill berätta om vilka risker de upplever. Det kan gälla både dem själva eller anhöriga. Försök sedan att komma överens om vilka åtgärder som behöver vidtas på arbetsplatsen, förutom att hålla avstånd och tvätta händerna, som statsepidemiolog Anders Tegnell säger. Skriv ner vilka rutiner ni kommer överens om och sätt upp dem på en anslagstavla. Följ sedan upp dem efter en vecka.

Rickard Lindberg, arbetsmiljöexpert på Trä- & Möbelföretagen och Grafiska Företagen:

– Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att stanna hemma när du är sjuk och har symtom och hålla avstånd samt vara noga med handhygienen gäller även våra arbetsplatser. Du som skyddsombud kan säkerställa att det finns rutiner som innehåller rekommendationerna, men även ordnings- och skyddsregler i syfte att motverka smittspridning. I din roll kan du också stimulera och sporra kolleger så att de behåller fokus och inte släpper säkerhetstänket och känner att pandemin är över. Vi måste alla fortsätta att hjälpas åt och ta ansvar om vi ska lyckas. Inte heller utanför arbetstid får vi slappna av och glömma bort att vi alla har ett personligt ansvar.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev