Hovrätten lyssnar på arbetsledaren

2015-01-22 11:04 Elisabet Örnerborg  

(Uppdaterad) Vittnesmålet från arbetsledaren som Lasse Persson kände sig mobbad av spelas nu upp i hovrätten. Arbetsledaren polisanmäldes men hon åtalades inte.

Just nu hörs arbetsledaren, förhöret är bandat från tingsrätten. Det meddelar Arbetarskydds tjänstlediga reporter Elinor Torp från sal två, hovrätten för nedre Norrland i Sundsvall.

Varken åklagaren eller de båda dömda chefernas försvarsadvokater har kallat några nya vittnen.

Lasse Persson kände sig mobbad av arbetsledaren. Det var därför han ville bli omplacerad till andra arbetsuppgifter. I stället varslades han om avskedande och tog sitt liv. Hans kolleger anser också att arbetsledaren mobbade Lasse.

Arbetsledaren polisanmäldes, men då hon inte hade skrivit under på att hon hade arbetsmiljöansvar för personalen åtalades hon inte. Det fanns alltså inget arbetsmiljöansvar delegerat till henne.

Senare i eftermiddag ska vittnesmålen från Lasse Perssons kolleger spelas upp. De har en helt annan bild än arbetsledaren av hur det var på socialkontoret i Krokom fram till den ödesdigra dagen i juni 2010.

Domstolsförhandlingarna fortsätter i hovrätten under två dagar i nästa vecka för att avslutas den 3 februari i veckan därpå. Det finns också en reservdag, den 4 februari, inlagd i schemat.

Tog sitt liv efter mobbning

• Socialsekreteraren Lars Persson kände sig mobbad, försökte bli omplacerad men blev i stället varslad om av­skedande.

Han tog då sitt liv, den 10 juni 2010.

• För första gången prövades chefers ansvar för brott mot arbetsmiljölagen genom vållande till annans död vid en anställds självmord.

• Tingsrätten dömde två av hans chefer vid Krokoms kommun för grov vårds- löshet, till villkorlig dom och dagsböter. Den 12 mars 2014 över­klagade cheferna domen. Två dagar senare överklagade åklagaren Åse Schoultz.

• Huvudförhandling i Hov­rätten för Nedre Norrland i mål B 399-14 inleds den 20 januari 2015. Rättegången fortsätter 21–22 och 27–28 januari samt 3–4 februari.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö