Hot mot brandmän under upplopp anmäls

2020-09-07 10:33 TT  
Demonstranter bränner däck efter koranbränningen i Malmö förra helgen. Foto: TT

Räddningstjänsten anmäler förra helgens våldsamma upplopp i Malmö till Arbetsmiljöverket. Flera av räddningstjänstens medarbetare utsattes för hot om våld.

Under de våldsamma upploppen i stadsdelen Rosengård i Malmö förra helgen gick ett 50-tal personer till angrepp mot personal ur räddningstjänsten med bland annat glasflaskor.

Nu har räddningstjänsten anmält angreppet till Arbetsmiljöverket, skriver Kvällsposten.

− Det (angreppet) är så klart fullkomligt oacceptabelt, vi ska hjälpa dem som är i nöd och den här typen av situationer gör att vi måste lägga onödigt mycket tid och resurser på händelser som inte hjälper tredje man. Det kan i sin tur innebära fördröjningar av utryckningar, säger räddningschefen Ulrika Lindmark till tidningen.

Läs mer: Damberg: Fler kan skyddas mot blåljussabotage

I anmälan skriver Ulrika Lindmark att personalen upplevde en ”stor oro för egen säkerhet och liv” och att ett befäl på platsen tvingades kasta sig in i en patrullbil med polisen, samtidigt som stenar träffade fordonet.

Räddningstjänsten har även gjort en polisanmälan efter det att deras fordon attackerats.

Läs mer: Forskare: Därför attackerar ungdomsgäng räddningspersonal

− Det är precis lika allvarligt som den andra insatsen men då ingen personal utsattes direkt har vi inte anmält det till Arbetsmiljöverket, säger Lindmark.

Upploppen skedde efter en koranbränning och en icke tillståndsgiven manifestation, där det bland annat sparkades på koranen. Sex personer misstänks enligt tidningen för hets mot folkgrupp efter koranbränningen, och 13 personer misstänks för våldsamt upplopp efter protesterna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö