Hörby går till botten med chefernas nakenbad

2020-10-07 14:10 TT  
Kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito (SD) (till höger) och förste vice ordförande Lars-Göran Ritmer (M) vid en presskonferens i kommunhuset i Hörby. Foto: Johan Nilsson/TT

Nakenbadet under en konferens för Hörbychefer har ruskat om den skånska kommunen. Nu ska kommunledningen gå till botten med både poolincidenten och den kritiserade arbetsmiljösituationen i Hörby.

– Vi ser mycket allvarligt på den uppkomna situationen, säger kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito (SD) vid en pressträff i Hörbys kommunhus.

Efter det att 32 kommunala chefer i ett öppet brev förklarat att de saknar förtroende för Hörbys kommundirektör Lena Mårtensson Stenudd har både hon och den biträdande kommundirektören blivit arbetsbefriade. En tillförordnad kommundirektör ska utses nästa vecka.

Händelsen under konferensen på Örenäs slott i september utreds av en advokatfirma. Enligt uppgifter till medier ska då två höga chefer tagit av sig nakna och hoppat ner i en pool där andra, påklädda medarbetare befann sig.

Läs mer: ”Kommundirektören i Hörby hoppade i galen tunna”

Cecilia Bladh in Zito understryker att alla som var med på konferensen ska få uttala sig om vad som hänt. Parallellt görs en utredning av arbetsmiljön inom kommunen.

– Det räcker inte att göra en utredning kring konferensen utan det behöver även göras en oberoende utredning angående arbetsmiljön och den påtalade tystnadskulturen i Hörby kommun, säger hon och tillägger:

– Alla medarbetare ska kunna känna sig trygga i Hörby kommun.

Kommundirektör Lena Mårtensson Stenudd har kritiserats för sin hantering av nakenbadincidenten. Kort efteråt sade hon i intervjuer att det förekommit ett olämpligt beteende vid konferensen, men att saken för kommunens del var utagerad.

Efter händelsen har fackliga organisationer anmält kommunen till Arbetsmiljöverket, som redan tidigare i år hotat Hörby kommun med vite på grund av brister i arbetsmiljöarbetet.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö