Arbetsmiljö

Hon utestängdes från omklädningsrummet

Situationen i omklädningsrummet och hur det fungerar med arbetskläder är något som transpersoner kontaktar Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, RFSL, om. Foto: Peshkova

Diskriminering. Ett köksbiträde hade utvecklat en könsidentitet som kvinna. Men hon fick inte byta om i damernas omklädningsrum, utan hänvisades till en trång toalett. Facket stämde arbetsgivaren för diskriminering.

Publicerad

I augusti 2016 började Alice att arbeta som köksbiträde på Södersjukhuset i Stockholm. Hon föddes som man men hade utvecklat en könsidentitet som kvinna. Det berättade hon för sin chef under anställningsintervjun. Efter en tid som anställd kom hon även ut som kvinna för sina kolleger, och berättade att hon ville bli kallad för Alice.

– Min chef och mina kolleger var väldigt positiva och glada för min skull. Det kändes bra, säger Alice.

En anledning till att hon sökte sig till just Södersjukhuset var att hon ville vara säker på att bli respekterad för den hon var.

– Södersjukhuset är stolt över att vara en hbt-vänlig arbetsplats och en del av Pride. Jag ville ha ett arbete där alla var accepterade.

En månad efter att hon hade kommit ut som Alice på arbetsplatsen ville hon börja byta om i damernas omklädningsrum. Hon pratade med sin närmsta chef, som direkt gav henne klartecken att byta om i omklädningsrummet för kvinnor.

– Men jag fick höra att en kollega hade blivit chockad när hon kom ut från duschen och jag stod precis utanför. Chefen hade inte hunnit gå ut med informationen ännu. Beslutet fattades med för kort varsel, där blev det fel, säger Alice.

Morgonen därpå fick Alice veta av en chef att det hade kommit in flera klagomål från kollegor, och hon hänvisades till att byta om i ett kontorsrum. När rummet skulle användas till annat bad arbetsgivaren Alice att hitta en lösning. Hon hade hört talas om en toalett och föreslog den som en nödlösning.

– Men det var inte så jag ville lösa situationen. Det var en väldigt liten toalett där det knappt gick att röra sig. Toalettlocket var den enda ytan där det gick att lägga ifrån sig något.

Alice tyckte att det var särskilt jobbigt att hon var tvungen att låsa in sina värdesaker i herrarnas omklädningsrum.

– Det kändes väldigt fel, jag var nästan rädd för att gå in där, inte för att jag trodde att de där inne skulle behandla mig illa, men jag hör inte hemma där, jag vill inte bli upptäckt med att gå in där.

Alice berättar att när hon kom ut som kvinna på arbetsplatsen hade arbetsgivaren känt till hennes könsidentitet i nio månader, men ändå inte frågat henne hur hon tyckte att omklädningsfrågan borde lösas.

– Det verkar som att min chef inte hade tänkt på att jag skulle vilja byta om i ett omklädningsrum. Det hade till exempel varit enkelt att hänga upp ett duschdraperi i damernas omklädningsrum, säger Alice.

Hade arbetsgivaren informerat personalen om att Alice skulle börja byta om i kvinnornas omklädningsrum med bättre framförhållning tror hon att konflikten hade kunnat undvikas.

– Det hade nog gått mycket bättre om de hade varit förberedda.

Alice visstidsanställning upphörde den sista september 2017. Men i slutet av augusti mådde hon så dåligt att hon var tvungen att sjukskriva sig.

– Jag orkade inte jobba mer, de två sista dagarna på jobbet hade jag självmordstankar.

I dag söker hon jobb, bland annat som systemadministratör, och mår bra.

– Men jag är fortfarande rädd för att söka jobb. Att en arbetsgivare säger att de är accepterande behöver inte betyda att de är det.

Alices fackförbund Elektrikerförbundet stämde arbetsgivaren, Södersjukhuset, för diskriminering i Arbetsdomstolen. Men någon dom meddelades aldrig, eftersom parterna förliktes och målet skrevs av.

Hbtqi – ett paraplybegrepp

Kön – delar in människor i män och kvinnor.

Könsidentitet – en persons självupplevda kön.

Könsuttryck – hur en person uttrycker sitt kön genom till exempel kläder och kroppsspråk.

Hbtqi – paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queera och intersex­personer.

Transperson – personer som inte identifierar sig med det kön de fått vid födseln.

Transvestit – en person som mer eller mindre ofta använder ett annat köns könsuttryck, som kläder, röstläge och kroppsspråk.

Ickebinär – en person som känner sig som både man och kvinna eller som inte identifierar sig med något kön. Vissa känner att de befinner sig mellan könskategorierna man och kvinna.

Cisperson – personer vars könsidentitet ­stämmer överens med det kön de fick vid födseln.

Källa: RFSL.