Hon ska forska om algoritmer på lagret

2021-10-25 15:32 Lena Gunnars  
Forskaren Carin Håkansta har fått 3, 7 miljoner från Afa för att studera algoritmiskt ledarskap. Foto: Lena Katarina Johansson

Hur blir det med arbetsmiljön när insamlad data styr arbetsuppgifterna på lagret. Det ska forskaren Carin Håkansta ta reda på.

Carin Håkansta är doktor i arbetsvetenskap vid Karolinska Institutet. Hon har fått 3 746 000 kronor av Afa Försäkring för att studera hur algoritmiskt ledarskap påverkar ledarskap, arbetsmiljö, välbefinnande och arbetsmiljö inom lager- och transportbranschen.

Vad är ett algoritmiskt ledarskap?

– Det är när dina arbetsuppgifter beslutas av algoritmer. Till skillnad mot att en chef eller någon annan räknar ut vad du ska göra används insamlad data som grund. Inom till exempel lagerbranschen finns enormt mycket data om hur mycket man har av olika varor, var de finns och så vidare. Datorn räknar ut vilken arbetstagare som är mest lämpad att plocka ihop varorna i en beställning och i vilken ordning arbetsuppgifterna ska göras, så att jobbet blir utfört på snabbast möjliga vis. 

Varför ska ni studera just lager och transportbranscherna?

– De är väldigt vinklade mot e-handel. Där har det algoritmiska ledarskapet vuxit väldigt mycket. Både vad gäller mat och andra varor är det väldigt mycket logistik och transport inblandat. Många forskare tittar just nu på gig-arbetare till exempel i matbudsbranschen, som är extremt hårt styrda med algoritmer. Vi vill komplettera med dessa branscher, som inte syns lika mycket, men som också är väldigt många och har en liknande styrning.

Varför behövs denna forskning?

– Vi vet inte så mycket om hur detta sätt att arbeta påverkar människorna som jobbar med det. Det finns en risk i att arbetet blir väldigt styrt. Om man har ett alltför inramat och styrt arbete, där man inte kan ta paus när man vill, vet vi att det inte är bra för hälsan. Men vi vet ännu inte så mycket om de svenska förhållandena på den här typen av arbetsplatser. Vi hoppas att resultaten kan bidra till  rekommendationer för hur denna ledarskapsmodell kan införas på ett sätt som främjar en god social och organisatorisk arbetsmiljö.

Hur ska studien göras?

– Vi behöver komma ut först på olika arbetsplatser inom transport- och lagerbranschen och prata med både chefer och medarbetare för att få en bild av hur det algoritmiska arbetet fungerar i praktiken. I den andra delen av projektet är tanken att vi ska gå ut med enkäter till medarbetarna.

Är det något du vill tillägga?

– Ja, vi har ännu inte kontaktat några företag inom lager och transportsektorn. De som är intresserade av att delta i studien får jättegärna kontakta mig genom att skriva till carin.hakansta@ki.se

FAKTA: Studie om algoritmiskt ledarskap

Carin Håkansta, vid Karolinska Institutet, har fått 3 746 000 kronor av Afa Försäkring för att studera vilka effekter algoritmiskt ledarskap har på arbetsmiljö och hälsa i logistik- och transportbranschen. Projektet pågår till och med december 2024.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö