Hjälmen och västen räddade fotografens liv

2016-10-24 10:27 Tiina Demargne  

Krypskytten träffade DN-fotografen med två skott. Skadorna blev lindriga. – Jag hade en otrolig änglavakt. Jag vill tacka tillverkarna som gjorde skyddsutrustningen, säger Paul Hansen, efter operationen i Erbil i norra Irak.

Han blev lindrigt skadad och mår efter omständigheterna bra.

– Kulan träffade bara köttiga delar av ryggen, berättar han för Dagens Nyheter, DN.

– Det känns bra att den mentala kartan och träningen och 30 års erfarenhet har lagt sig på rätt ställe. Det var ett bra kvitto på att det funkar. Sedan är det personligen väldigt omskakande, säger Paul Hansen på telefon från ett hotell i Arbil i norra Irak, till TT dagen efter dramat.

Beskjutningen ägde rum på söndagen då DN:s team följde med en grupp kurdiska peshmergasoldater i deras kamp för att befria staden Mosul från terrorsekten IS, skriver DN.

Ett skott träffade säkerhetshjälmen.

– Då tog jag skydd bakom en jordvall. Där tänkte jag att jag var säker, men fem minuter senare blev jag träffad i ryggen, säger Paul Hansen.

Kraften i den andra kulan bromsades upp av den skottsäkra väst och han kunde sända ett sms till DN-kollegan och Mellanösternkorrespondent Erik Ohlsson och berätta att han blivit skjuten.

Paul Hansen kördes av peshmergasoldater till det center där Erik Ohlsson befann sig. Därefter fördes han snabbt förd till sjukhus i Erbil där läkarna plockade ut kulan i ryggen.

– Vi bedömde inte att vi tog en medveten risk när vi gav oss av, varken Paul eller jag. Det var en kalkylerad risk, men omständigheterna och sättet som striderna utförs på gör att det inte går att helt förutse vad som kan hända. IS lyckas bita sig fast i motståndsfickor och utför självmordsattentat, berättar Erik Ohlsson i DN.

Paul Hansen själv säger:

– Vi gjorde den vanliga riskbedömningen, men mot granater och prickskyttar kan man aldrig skydda sig.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö