Arbetsmiljö

Hemtjänst och tekniska kontor specialgranskas

Nu ska Hemtjänsten och tekniska kontor granskas extra hårt av Arbetsmiljöverket. "Vi vill undersöka mäns och kvinnors arbetsmiljö inom dessa två verksamheter, se om det finns skillnader och ta reda på hur arbetsgivarna löser problemen", säger Boel Callermo, avdelningschef och ansvarig för ett fyraårigt uppdrag om kvinnors arbetsmiljö.

Publicerad

Arbetsmiljöverket väljer att specialgranska just hemtjänst och tekniska kontor eftersom de som jobbar där har högst risk för arbetsolyckor om man jämför med annan kommunal verksamhet. Det är vanligast att personalen faller och skadar sig eller får belastningsskador.

Inspektörerna från Arbetsmiljöverket ska åka ut till arbetsplatser över hela landet och träffa personal på förvaltningsnivå och genomföra gruppsamtal med arbetstagarna och deras chefer. Där tas riskerna i arbetsmiljön upp och vad som kan göras för att förbättra den.

"Vi vill att chefer och politiker uppmärksammar att de måste åtgärda risker i både mäns och kvinnors arbetsmiljö på ett likvärdigt sätt. De kan behöva se över resursfördelningen för att hantera skillnader i exempelvis arbetsbelastning mellan kvinnodominerade och mansdominerade arbetsplatser", säger Boel Callermo i ett pressmeddelande.

Ett femtiotal kommuner i landet ska få besök av Arbetsmiljöverkets inspektörer.