Arbetsmiljö

HD prövar byggares företagsbot

Högsta domstolen ska avgöra om det var rätt att bestraffa en byggherre som inte gjort en arbetsmiljöplan. Byggherren har friats av tingsrätten och hovrätten.

Publicerad

Tvisten gäller ett takarbete 2008 på Stig Tagessons Maskinstation i Skåne. De som arbetade på taket riskerade att falla över två meter och därför krävde Arbetsmiljöverkets inspektörer att byggherren skulle göra en arbetsmiljöplan. När han inte gjorde det, åtalades han.

Tingsrätten ansåg i och för sig att det skulle ha funnits en arbetsmiljöplan för takarbetet. Men domstolen menade att byggherren inte kunde straffas därför att det var Arbetarskyddsstyrelsen som utfärdat föreskriften om arbetsmiljöplan. Och arbetsmiljölagen ändrades 2001 så att bara brott mot föreskrifter som Arbetsmiljöverket, som hade efterträtt Arbetarskyddsstyrelsen, hade utfärdat kunde bestraffas. Hovrätten tolkade lagen på samma sätt.

Tidigare hade både tingsrätter och hovrätter haft många tvister om arbetsmiljöplaner och då inte brytt sig om att det var Arbetarskyddsstyrelsen som hade utfärdat föreskrifterna.

Riksåklagaren överklagade hovrättens dom till Högsta domstolen. Och HD har nu bestämt att pröva tvisten.

2009 ändrades arbetsmiljölagen igen. Nu står det inte längre att det bara är föreskrifter som Arbetsmiljöverket utfärdat kan bestraffas.