Här får socialministern namnunderskrifterna

2019-08-22 11:33 TT  
Undersköterskorna Jenny Klingstam och Mari Viberg lämnar över namninsamlingen från undersköterskeuppropet till socialminister Lena Hallengren (S) på Socialdepartementet i Stockholm. 14 500 undersköterskor har skrivit under det så kallade undersköterskeupproret med krav på bättre arbetsvillkor och mer pengar till äldreomsorgen. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Inför torsdagens manifestation, "Undersköterskeupproret", har en bunt med över 14 000 namnunderskrifter överlämnats till socialminister Lena Hallengren (S). – Jag hoppas att det är fler som får ta emot det här eftersom det inte minst är de som driver äldreomsorgen som behöver fundera över vilka arbetsvillkor man ger, säger ministern.

Runt om i landet protesterar tusentals undersköterskor i dag för att få mer personal och bättre arbetsvillkor i äldreomsorgen.

Tillsammans med listan överlämnades ett antal krav, bland annat om förbättrade arbetsvillkor, bättre arbetstider och högre status för undersköterskor.

– Vi socialdemokrater är väldigt tydliga med att det är välfärden som ska prioriteras. Fem miljarder årligen under den här mandatperioden är vad vi lovat i valrörelsen. Och jag skulle säga att det är just vård och omsorg som kommer få ta del av det här i de allra flesta kommuner, säger Lena Hallengren.

Initiativet till upproret drog i gång på Facebook i våras och den utlösande faktorn var att det riktade statsbidraget för ökad bemanning i äldreomsorgen avvecklades.

Med stöd av fackförbundet Kommunal hålls manifestationer i dag i bland annat Stockholm, Jönköping, Tingsryd, Skurup, Tranås, Borlänge och Mariestad.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö