Arbetsmiljö

Här är myndigheterna med flest hotade medarbetare

Hot, trakasserier, våld och mutförsök är vardag för många myndighetspersoner. Värst är det att jobba för Justitiekanslern, JK, Kronofogden, IF Metalls a-kassa, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen, enligt en ny undersökning.

Publicerad
Brotssförebyggande rådets rapport: Otillåten påverkan på myndighetspersoner.

Brottsförebyggande rådet, Brå, publicerar en studie gjord bland 45 500 anställda vid myndigheter och a-kassor som fått besvarat frågor om otillåten påverkan. Utsattheten visar sig varierar mellan organisationerna, och ligger mellan 30 och 50 procent.

– Det kan handla om allt från exempelvis obehagliga samtal och subtila hot till, i undantags­fall, våld. De flesta utsatta har utsatts någon gång per år, säger Karolina Hurve, utredare på Brå, i ett pressmeddelande.

Påverkansförsöken har dock liten inverkan på tjänsteutövningen, enligt rapporten. Men desto större uppges konsekvenserna vara för hälsan och privatlivet.

– Situationen är allvarlig, men organisationerna kan göra mycket. Stöd till medarbetarna är betydelsefullt och att framför allt den närmaste chefen är viktig. De som utsätts har stora förväntningar på olika former av stöd från chefen, men det allra viktigaste tycks vara att chefen är medmänsklig och lyssnar, säger Johanna Skinnari, projektledare på Brå.

– Tittar man enbart på våra försäkringshandläggare så säger åtta av tio att de någon gång har drabbats, säger Olle Åkerlund, föreståndare på IF Metalls arbetslöshetskassa med nära 100 anställda, till da.se.

Vid IF Metalls a-kassa rapporterades 63 fall av trakasserier, 33 hot, 2 våld och fyra otillbörliga erbjudanden.

– Våra anställda har fått för mycket skit, de har luttrats, och det är inte OK.  Det är över gränsen redan vid ”svin” eller ”häxa”, och det är ändå de mildaste uttrycken. Tänk dig alla möjliga könsord och svordomar och sedan allt vad de arbetslösa ska göra mot personalen så får du en hyfsad bild av hur tonen kan vara. Jo, jag har själv blivit hotad några gånger, men inte så att det har behövts skydd, säger han till tidningen.

Den vanligaste hotaren är någon som befinner sig i en svår situation, som kan ha blivit av med jobbet och till exempel fått problem med arbetslöshetsersättning, skriver da.se.

– Undersökningen täckte in förändringen av aktivitetsrapporteringen som den förra regeringen införde. Det blev en chock för många, man nekades a-kassa för att man inte angav exakt hur många jobb man sökt eller fyllt i rapporterna felaktigt, berättar Olle Åkerlund.

Brå – kunskapscentrum för rättsväsendet

Myndigheten Brottsförebyggande rådet, Brå, ska verka för att brottsligheten minskar och trygg­heten ökar i samhället. Brå tar fram fakta och sprida kunskap om brottslighet, brottsbekämpning och brotts­förebyggande arbete, till i första hand regeringen och myndig­heter inom rättsväsendet. (Källa: Brå)