Handskarna ska mäta vibrationer

2009-09-29 13:13  

Nya arbetshandskar kan rädda byggjobbare från arbetsskador. De mäter vibrationsexponeringen, men kostar därefter - som mest 41 000 kronor paret.

Varje dag arbetar över 300 000 personer med vibrerande verktyg i Sverige. Samtliga riskerar att vid för höga doser av vibrationerna drabbas av arbetsskador, till exempel domningar i händer och armar – som i värsta fall kan leda till operation.

Nu vill CVK lösa problemet. Företaget, som är verksamma på Aurorum Science Park, har utvecklat en arbetshandske som med hjälp av en analysenhet tar reda på hur mycket vibrationer man utsätts för under dagen. Själva mätsensorn sitter fast i handsken och analysenheten på handleden.

Handsken finns i olika versioner – och prisnivåer. Den billigaste enkelhandsken kostar 19 900 kronor, medan det dyraste paret kostar 41 000.

Är det inte dyrt för ett företag att köpa in handskar för 41 000 kronor styck till varje anställd?

– Ja, det blir det. Men även fast vi skulle vilja det är det inte meningen att alla ska gå omkring med handsken hela dagarna. Varje arbetsgivare borde hyra in konsulter för att se till att deras anställda inte utsätts för höga vibrationsnivåer, säger Timmy Kristoffersson på företaget.

Text: Jonas Blomquist / MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen