Arbetsmiljö

Han krossar myterna om kvinnligt ledarskap

Myterna om kvinnligt ledarskap är ”fördomsfulla, felaktiga och diskriminerande”, anser ledarskapsrådgivaren. Foto: Colourbox

Det finns många myter om kvinnligt ledarskap. ”De flesta är fördomsfulla, felaktiga och diskriminerade”, säger ledarskapsrådgivaren Peter Horn

Publicerad

- Ledarkarriären är inte i första hand en kamp mellan kvinnor och män, utan en kamp mot inre barriärer och demoner samt vilka möjligheter man hade i uppväxten, säger Peter Horn till executivemagazine.dk.

Peter Horn är medgrundare till och partner i organisationen Kvinder I Bestyrelser (Kvinnor i styrelser)/We Grow Companies, som på olika sätt arbetar för att få fler kvinnor i bolagsstyrelser och företagsledningar. I den egenskapen har intervjuat ett stort antal kvinnor om ledarskap. Hans uppfattning är att skillnaden mellan män och kvinnor i förvärvslivet inte beror så mycket könet som på uppväxt, kultur och påtvingat beteende.

- Män kan vara bättre på att bygga sitt personliga varumärke och verka mer självsäkra och övertygade om att lyckas.

Många kvinnor däremot, säger han, döljer gärna sin järnvilja och förmåga att fokusera på en strategi bakom en blid mask.

Peter Horn vet att det fortfarande råder en massa förlegade idéer om kvinnliga ledare. Men han har gott hopp om framtiden.

- Det kommer ett nytt slags ledarskap, där det är de personliga egenskaperna och kompetensen som gäller, oavsett kön, säger Peter Horn.

10 myter om kvinnliga ledare

1. Kvinnor söker inte ledarjobb.

Det finns en etablerad kultur i många företag att man bara söker jobbet om man har blivit uppmanad att göra det. Det kanske kvinnor inte blir i samma utsträckning. Om män och kvinnor uppmuntras i samma mån blir också kvinnorna utsedda till ledare.

2. Företagen vill inte anställa kvinnliga ledare.

I en undersökning uppger 28 procent av de stora företagen i det danska näringslivet att de har behov av kvinnliga ledare. Men bara 7 procent av dem jobbar aktivt på att få det. Tanke och handling är inte ett.

3. Kvinnor är inte lika ambitiösa som män.

Många kvinnor är redo att ta ett mer ansvarsfullt jobb och är öppna för att byta bransch och företag. När kvinnor väl har blivit ledare vill de fortsätta i ledarrollen.

4. Kvinnor är inte lika bra ledare som män.

När exempelvis det TDC, Danmarks motsvarighet till Telia, tar tempen på organisationen har kvinnor i genomsnitt högre betyg på allt. Medarbetarna tycker att kvinnliga chefer är bättre än manliga när det gäller såväl "hardcore ledarskap" som på att leda människor och samarbete över avdelningsgränserna.

5. Om kvinnor är goda ledare är det för att de tillför ledarrollen "mjuka" värden.

Det grundar sig på att kvinnor generellt är bra på relationer. Men om man ser på till exempel TDC:s medarbetarundersökning så fick de kvinnliga ledarna högre betyg än männen också i "hårda" avseenden.

6. Män respekterar inte kvinnliga ledare.

I nämnda undersökning ger såväl manliga som kvinnliga medarbetare de kvinnliga ledarna högre betyg än de manliga när det gäller både beslutsfattande och personalledning och på att hantera problem.

7. Ett ledarjobb kan inte kombineras med ett ordentligt familjeliv.

Banken Nykredit har gjort en undersökning som visar att ledarna jobbar i genomsnitt 50 timmar i veckan. De flesta av de kvinnliga ledarna uppgav att de inte hade problem med att få ihop det. Anledningen till att arbetstiden inte är ett hinder är att ledare själva kan organisera sin arbetsdag.

8. Kvinnor har svårare att skapa nätverk än män.

Kvinnor och män har samma möjligheter att bygga nätverk, men gör det på olika sätt. Kvinnors nätverk består ofta av andra kvinnor på samma ledarnivå. De använder varandra som sparringpartner, medan män använder sina nätverk mer direkt för att göra karriär.

9. Kvinnor och män har olika syn på ledarskap.

Den danska ledarbarometern visar att ledare som har samma funktion eller jobbar i samma bransch har väldigt likartad syn på ledarskap, oavsett kön. Det är långt större skillnad i synen på ledarskap i offentlig respektive privat sektor än vad det är mellan män och kvinnor.

10. Kvinnor blir ledare om de bara är tilltäckligt duktiga.

Kvinnor hålls kvar i könsstereotypa uppfattningar om vad de är bra på. Ofta hamnar de i administrativa funktioner som är rena återvändsgränder när det gäller karriär. Det är jobb i linje- eller "front office"-funktion som leder till toppositionerna.