Han fick rätt i AD - men blir ändå av med jobbet

2011-03-27 23:00 Elisabet Örnerborg  

Tolken Mamoun Ftaieh vann mot sin arbetsgivare i AD. Men det betyder inte att han får tillbaka sitt jobb. I stället har han blivit bannlyst inom hela kommunen.

<p>- Jag har tre barn som går i skola här. Jag måste hitta ett jobb och försörja min familj, säger Mamoun Ftaieh.</p> <p>Kommunen har bestämt sig, han ska inte få tillbaka sitt gamla arbete. Mamoun Ftaieh anställdes i Krokoms kommun 1991. Han arbetade som tolk och trivdes med sina uppgifter. Sedan kom anklagelserna om att han skulle ha tagit mutor. Mamoun Ftaieh blev både avskedad och polisanmäld.</p> <p>Åklagaren lade ner förundersökningen men arbetsgivaren drev fallet vidare. Rättegången i AD pågick i fyra dagar. Hela 25 vittnen hade kallats för att bevisa Mamouns skuld, men domen var tydlig: han hade inte gjort något fel. </p> <p>Kommunen valde då att köpa sig fri. </p> <p>- Vi har förlorat förtroendet för honom och det här har skadat verksamheten. Därför använder vi oss av möjligheten som finns i paragraf 39 i Las, säger Krokoms personalchef Gunilla Sundqvist. </p> <p>Den långa anställningstiden gör att kommunen måste betala det maximala beloppet - 32 månadslöner. Totalt drygt två och en halv miljoner kronor i skadestånd och för utebliven lön. </p> <p>Mamoun letar nu nytt jobb. </p> <p>- Jag har fått veta att det inte är någon idé för mig att söka jobb inom kommunen, säger Mamoun.</p>

Paragraf 39 i Las

En arbetsgivare kan vägra att ta tillbaka en avskedad eller uppsagd arbetstagare, trots att denne vunnit i domstol. Då måste arbetsgivaren betala ett skadestånd på 32 månadslöner vid 10 års anställningstid. Vid kortare anställningstid blir skadeståndet lägre.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö