Arbetsmiljö

Han fick rätt i AD - men blir ändå av med jobbet

Tolken Mamoun Ftaieh vann mot sin arbetsgivare i AD. Men det betyder inte att han får tillbaka sitt jobb. I stället har han blivit bannlyst inom hela kommunen.

Publicerad

<p>- Jag har tre barn som går i skola här. Jag måste hitta ett jobb och försörja min familj, säger Mamoun Ftaieh.</p> <p>Kommunen har bestämt sig, han ska inte få tillbaka sitt gamla arbete. Mamoun Ftaieh anställdes i Krokoms kommun 1991. Han arbetade som tolk och trivdes med sina uppgifter. Sedan kom anklagelserna om att han skulle ha tagit mutor. Mamoun Ftaieh blev både avskedad och polisanmäld.</p> <p>Åklagaren lade ner förundersökningen men arbetsgivaren drev fallet vidare. Rättegången i AD pågick i fyra dagar. Hela 25 vittnen hade kallats för att bevisa Mamouns skuld, men domen var tydlig: han hade inte gjort något fel. </p> <p>Kommunen valde då att köpa sig fri. </p> <p>- Vi har förlorat förtroendet för honom och det här har skadat verksamheten. Därför använder vi oss av möjligheten som finns i paragraf 39 i Las, säger Krokoms personalchef Gunilla Sundqvist. </p> <p>Den långa anställningstiden gör att kommunen måste betala det maximala beloppet - 32 månadslöner. Totalt drygt två och en halv miljoner kronor i skadestånd och för utebliven lön. </p> <p>Mamoun letar nu nytt jobb. </p> <p>- Jag har fått veta att det inte är någon idé för mig att söka jobb inom kommunen, säger Mamoun.</p>

Paragraf 39 i Las

En arbetsgivare kan vägra att ta tillbaka en avskedad eller uppsagd arbetstagare, trots att denne vunnit i domstol. Då måste arbetsgivaren betala ett skadestånd på 32 månadslöner vid 10 års anställningstid. Vid kortare anställningstid blir skadeståndet lägre.