Arbetsmiljö

Hallengren: Sjukvården hanterar pandemin väl

Socialminister Lena Hallengren (S) och Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, håller en pressbriefing med anledning av covid-19 i Rosenbad. Foto: Janerik Henriksson/TT

CORONAVIRUS. Sjukvården har klarat att hjälpa de patienter som insjuknat i covid-19, enligt socialminister Lena Hallengren. – Situationen är allvarlig och vi är fortfarande i en pandemi, säger hon.

Publicerad

Socialstyrelsen har på mycket kort tid ställt om och distribuerat och köpt in utrustning till sjukvården, säger socialminister Lena Hallengren (S), under en pressträff på onsdagen, där hon redogjorde för tillgången av skyddsmateriel inom vården.

Det handlar om respiratorer, munskydd och handsprit, till exempel.

– Men situationen är skör, säger Lena Hallengren.

– Vi klarar leveranserna men måste fortsätta jobba med det här tillsammans.

Man ser också att begäran om stöd minskar från kommuner och regioner vilket Socialstyrelsen ser som en indikation på att situationen förbättrats.

– Min bild är att sjukvården klarat av att hjälpa covid-19-patienter, säger Lena Hallengren.

Men efter covid-19 kommer det att finnas en stor vårdskuld med patienter som behöver vård, fortsätter hon.

– Vi kommer att återkomma till sjukvårdens behov under en lång tid framöver.

TT: När ni räknar upp alla åtgärder ni gjort låter det som ett försvarstal. Menar ni att bristerna som funnits i lagerhållning eller utrustning inte drabbat några patienter eller personal?

– Det är viktigt att ge en beskrivning av hur vi ser på situationen eftersom inte minst läget i sjukvården och skyddsmaterielsituationen varit med all rätta omdiskuterad, säger Lena Hallengren.

En totalutvärdering och enskilda situationer får fortsätta att granskas, fortsätter hon.

– Så här långt har sjukvården hanterat pandemin väl. När det gäller skyddsmateriel har det varit en otroligt kritisk situation.

TT: Har många drabbats inom sjukvården på grund av bristen?

– Jag har ingen aktuell bild av att det skulle vara så i sjukvården.

Däremot har det lett till en ansträngande och oroande situation när lagren börjat ta slut och man behövt vänta på skyddsmateriel, tillägger hon.

I mars rådde det akuta bristsituationer gällande skyddsmateriel och det läget har stabiliserats men är långt ifrån acceptabelt, enligt Socialstyrelsen.

– Vi borde ha haft en betydligt stabilare process och den borde ha funnits innan så vi inte kom till den akuta situationen, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

– Att det blir en global brist kanske vi inte kan påverka men hade vi haft ett beredskapslager för en viss tid hade vi kunnat arbeta på ett annat sätt.

TT: Hur tror du att hanteringen av pandemin påverkat synen på den svenska välfärden?

– Jag hoppas att man ser allt arbete som gjorts, säger Lena Hallengren.

Hon tar insatser inom vården, myndigheter, företag och frivilligorganisationer som exempel.

– Vi är fortfarande inte ur pandemin men det är som att det börjar bli något nytt normalt.

Anna Hansson/TT

Peter Wallberg/TT