Gravida förbjuds arbeta med smittade

2020-11-25 16:46 Lennart Lundquist  

CORONAVIRUS. Arbetsmiljöverket förbjuder med omedelbar verkan Region Värmland att låta gravida arbeta med patienter som är smittade av covid-19 eller som misstänks vara det. Förbudet gäller vid ett vite på 150 000 kronor vid varje tillfälle man bryter mot det.

Arbetsmiljöverket kräver också att regionen ska undersöka om gravida utsätts för eller riskerar att utsättas för smittan. Detta vid ett vite på ytterligare 100 000 kronor.

”Utifrån undersökningen ska ni sedan bedöma risken för skadlig inverkan på graviditeten eller för annan ohälsa”, skriver verket.

Om det visar sig finnas en sådan risk ska man ”vidta åtgärder som krävs för att undanröja risken”.

I Region Värmland gör man en individuell riskbedömning vad gäller gravida. Olika covid-avdelningar har olika åtgärder och det finns gravida som arbetar med smittade patienter i dag.

Läs mer: Skiftarbete ger högre risk för missfall och bröstcancer

Oron och stressen bland gravida är stor, skriver Arbetsmiljöverket och motiverar sitt beslut att förbjuda gravida att arbeta med smittade genom att hänvisa till flera studier:

”Studier pekar även mot att en SARS-CoV-2-infention hos gravida kan ge en ökad risk för tillväxthämning hos barnet, för tidig förlossning, ökad risk för kejsarsnitt.”

”Kunskapsläget vad gäller gravida och pandemin är ännu inte helt klarlagt”, skriver Arbetsmiljöverket vidare.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö