Göm dig inte för chefen

2015-04-07 06:45 Elisabeth Vene  
Ducka inte när chefen är arg på dig, ta ansvar och föreslå lösningar. Foto: All Over Press

Ducka inte och sopa under mattan. Om chefen är arg på dig är det bättre att ta tjuren vid hornen, enligt ledarskapsskribenten.

En gång förlorade hon humöret och skällde ut en medarbetare som inte skulle hinna bli klar till deadline.

- Det var inte mitt bästa ögonblick som chef, men jag kan tänka mig att det var ännu värre för henne. Ingen vill att chefen ska vara arg på en, skriver Karen Dillon på Harvard Business Review.

Hon ångrade sig sedan och insåg att borde ha talat lugnt och rationellt med medarbetaren nästa dag, när hon var utvilad och hade tänkt ut hur hon skulle lösa problemet. Ändå vill hon ge ett gott råd till den som vill att allt ska bli bra igen: ta första steget, chefen är bara människa, är hennes budskap.

Här är expertens tips:

Göm dig inte för chefen. Sopa inte konflikten under mattan. Då kommer spänningen att växa. En vacker dag smäller det på ett sätt som antagligen inte står i proportion till händelsen.

Ta första steget. Rensa luften den dag du känner dig lugn och rationell. Vänta inte på att chefen ska ta initiativet.

Skaffa stöd. Skvallra inte om det inträffade med kollegerna, det kan leda till en präktig baktändning. Däremot kan det vara bra att prata med en pålitlig person och få perspektiv på händelsen. Du kanske också behöver träna på vad du ska säga till chefen och där kommer kompisen väl till pass med konstruktiv kritik.

Förstå chefen. Er konflikt är kanske inte chefens största problem. Det kan finnas naturliga orsaker till överreaktionen, till exempel stress.

Ta ansvar. Du kanske har gjort ett misstag, även om inte alltihop är ditt fel. Ödmjuka dig till att ta ansvar för din del av problemet.

Föreslå lösningar. Om du kan hitta på något som kan bidra det minsta lilla till att lösa problemet, säg det.

Ställ dig på chefens sida. Säg att du inte vill göra chefen besviken igen och därför vill ha hjälp med prioritering av arbetsuppgifterna.

Lyssna. Om du absolut inte kan förstå varför chefen är arg på dig bör du ta reda på det, på ett insiktsfullt sätt. Gnäll inte, utan lyssna. Chefen kommer att uppskatta att du vågade fråga. Kanske råkade du bara stå i vägen för en hink ovett. Lägg det bakom dig och gå vidare.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö