Glamourösa yrken granskas

2011-01-18 09:45 Ann Norrby  
Foto: Scanpix

Frisörer och nagelterapeuter riskerar att få astma och ledbesvär. Därför inspekterar Arbetsmiljöverket 600 arbetsplatser och skolor i södra Sverige denna vecka.

Belastningsskador är den vanligaste anledningen till arbetssjukdomar för dem som jobbar med hår och naglar. Men de riskerar också att få astma, allergier och ännu allvarligare sjukdomar av de kemiska ämnen de hanterar.

Kunder som vill räta ut sina lockar kan till exempel behandlas med medel som innehåller höga halter av formalaldehyd, som är cancerframkallande. Vid nagelförlängning används härdplaster som kan framkalla allergier. Där behövs skyddshandskar och bra ventilation.

Arbetsmiljöverket kommer att granska om det finns förebyggande rutiner på arbetsplatserna och hos de skolor som har yrkesutbildning för frisörer och nagelterapeuter. Resultatet kommer att redovisas i höst.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö