Arbetsmiljö

Glädje hos polisen efter nedläggning av Pust

Problemen med polisens nya anmälningssystem fortsätter.
Fredrik Brokopp
Polisens nya anmälningssystem betecknas som ett arbetsmiljöproblem. Foto: Scanpix

Fredrik Brokopp strålar fortfarande efter beskedet om att strulande Pust läggs ner. Rapporteringssystemet skapade familjeproblem, berättar huvudskyddsombudet i Helsingborg, och menar att poliserna nu kommer hem gladare.<br>- Vi kände ungefär som han Fylking. Äntligen!

Publicerad

År 2016 eller 2017. I bästa fall kan polisen då ha ett nytt fungerande system.

- Detta är ett jättemisslyckande naturligtvis. Det nämns siffror som börjar någonstans runt 85 miljoner och slutar på miljardbelopp. Det beror precis på hur man räknar. Räknar vi på vad det har kostat att ha poliser sittande tre timmar extra med ett ärende som inte alls hade behövt ta den tiden. Ja, då springer det iväg, säger huvudskyddsombudet i nordvästra Skåne Fredrik Brokopp.

Just nu vill han inte tänka på det. Just nu är han lättad och glad över att ha blivit av med det strulande systemet. Som huvudskyddsombud jobbar han för att medarbetarna ska må bra. Det har inte poliserna i Helsingborg gjort. Sedan Pust Siebel infördes har kollegerna varit irriterade och arga. Tre timmars övertid har varit mer regel än undantag.

- I min värld var det här det enda beslutet man kunde fatta sett till vad systemet ställt till med i förhållande till dålig arbetsmiljö och frustration och ilska hos kollegorna. Vi har ingen faktisk sjukskrivning som går att härleda exakt till Pust, men kolleger har kommit hem och varit ilskna och irriterade på sina anhöriga utifrån att man suttit med det här strulande systemet innan man gick från arbetsplatsen, berättar Fredrik Brokopp.

Vad händer nu?

- Vi nyregistrerar fortfarande i Pust Siebel, men jag kommer att driva på min myndighet i Skåne att vi ska stoppa nyregistreringen så fort som möjligt. Vi får gå tillbaka till gamla system som redan borde ha stängts, Rar och Dur två. Det här är absolut ingenting som svensk polis ska jobba med år 2014. Men där finns en driftsäkerhet som Pust Siebel helt saknade.

För medarbetarna ger det en trygghet. Har poliserna en timme kvar av sitt arbetspass för avrapportering av ärenden kan de känna sig lugna med att få komma hem i tid. Inte som innan, beskriver Fredrik Brokopp, då de fick sitta med Pust Siebel i fyra timmar och komma hem lagom tills att ungarna gått och lagt sig.

- Sedan hoppas jag förstås att visionen med Pust finns kvar och att polisen så småningom ska få ett modernt system som förenklar deras vardag och gör att de kan vara ute mer i samhället. För avrapporteringen är en väldigt stor del av vårt arbete i dag, avslutar det just nu lättade huvudskyddsombudet Fredrik Brokropp.

Användbarhetsexperten Jonas Söderström:

"Pust är inte bara uselt ur arbetsmiljösynpunkt, det är nästan totalt oanvändbart och därför samhällsfarligt, eftersom det håller poliserna från att arbeta mot brott. Rikspolisstyrelsens ansvariga har självkritiskt sagt 'vi borde ha utbildat mer'. Men systemet är så dåligt att ingen utbildning i världen kan göra det till ett acceptabelt arbetsverktyg. En riktigt stor samhällelig skandal."