Arbetsmiljö

Fyra fack kräver åtgärder på Karolinska sjukhuset

Huvudskyddsombudet Eva Håkansson på Karolinska i Solna.
Huvudskyddsombudet Eva Håkansson på Karolinska i Solna.

Stängda vårdplatser och underbemanning har gått från att vara krisåtgärder till vardag på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Det är ohållbart att ha ständiga överbeläggningar anser fyra fackförbund som kräver konkreta handlingsplaner från ledningen, skriver Vårdfokus.

Publicerad

Vårdförbundet, Läkarförbundet, Kommunal och Vision har gjort gemensam sak och ställer nu krav på arbetsgivaren. De har fått nog av ständig underbemanning och dålig arbetsmiljö. Om facken inte får en handlingsplan som kan lösa situationen inom två veckor går de vidare med en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket, skriver Vårdfokus.

– Sedan början på januari är det enorma krav på överbeläggningar på vårdavdelningarna. Samtidigt som vårdplatserna är stängda för att det saknas sjuksköterskor, tvingas avdelningarna ta emot fler patienterna än det finns plats för. Men det finns ju fortfarande inte personal, säger Eva Håkansson, Vårdförbundets huvudskyddsombud på Karolinska i Solna och fortsätter:

– Samtidigt har vi kontakt med de andra akutsjukhusen i Stockholm som har liknande arbetsmiljö. Södersjukhuset och Danderyds sjukhus har det tufft och även Norrtälje. Det är möjligt att de kommer med liknande skrivelser.