Arbetsmiljö

Förskolebullret: Två barn gör skillnad

Två barn färre i gruppen gör skillnad, när de anställda på förskolan själva får bedöma bullret. Om de mätbara ljudnivåerna minskar är en annan sak. Forskning pågår.

Publicerad

15 barn i barngruppen i stället för 17. Kan det verkligen ha betydelse för ljudnivån i förskolan?

- Ja, när de anställda själva får bedöma, säger Fredrik Sjödin, doktorand vid högskolan i Gävle och forskaren bakom projektet ”Buller i förskolan”.

Men det är ett svar sammansatt av flera faktorer. Arbetsbelastningen generellt minskar när barngrupperna är små, de anställda kan vara lite mer avslappnade och då upplever de också att bullret minskar, förklarar Fredrik Sjödin. Dessutom är den faktiska barngruppen ofta något mindre på grund av att något av barnen är hemma på grund av sjukdom.

Nu återstår att analysera de fysiskt uppmätta resultaten.

- Mäter man den genomsnittliga ljudnivån under en dag kanske resultatet blir detsamma som för den som jobbar på en fabrik bredvid en ständigt surrande maskin. Men ljudnivån i förskolan varierar mycket under en dag, säger Fredrik Sjödin.

Det som upplevs som extra påfrestande är sådant som plötsliga illtjut eller när alla barnen i gruppen försöker överrösta varandra. Därför har man i den här studien mätt ljudet på olika sätt och också försökt hitta andra påverkande faktorer. Resultatet kommer sedan att presenteras i ett flertal rapporter framöver.