Församling stoppade skyddsombudet

2015-11-18 12:33 Elisabet Örnerborg  
Högs kyrka är en av två kyrkor i Forsa-Högs församling, i Hälsinglands norra kontrakt i Uppsala stift. Foto: Håkan Svensson (Xauxa) / Wikipedia

Skyddsombudet fick inte delta i planeringen av hur arbetet i kyrkan skulle organiseras. Församlingen stäms nu till Arbetsdomstolen och krävs på 200 000 kronor i allmänt skadestånd.

Kommunalarbetareförbundet påpekar i stämningsansökan att arbetsmiljölagen ger skyddsombud rätt att delta vid planering av ändrade arbetsprocesser, arbetsmetoder och arbetsorganisation.

Lagen ger också skyddsombud rätt att ta del av de handlingar och få de upplysningar som han eller hon behöver i sin verksamhet. (Reglerna finns i arbetsmiljölagens kapitel 6, paragraferna 4 och 6.)

De här bestämmelserna har Forsa-Högs församling i Hälsingland, brutit emot anser förbundet, som förutom församlingen också stämmer Svenska Kyrkans Arbetsgivarorganisation till Arbetsdomstolen.

Församlingen lät inte skyddsombudet delta i planeringen av hur arbetet ska organiseras för att få rätt personaltäthet och inte heller tilläts han delta i en tidsmätningsfråga. Med sitt agerande har församlingen också, enligt förbundet, brutit mot förtroendemannalagen.

För de här brotten kräver Kommunal 100 000 kronor i allmänt skadestånd till skyddsombudet och lika mycket för egen del.

Ombud i mål A 157/15 är förbundsjuristen Annett Olofsson, LO-TCO Rättsskydd.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö