Arbetsmiljö

Föreskrifter om minderåriga

försenas av kritik

Ett extrajobb ger välkomna fickpengar. Men Arbetsmiljöverket anser att skoltid och arbetstid ska räknas ihop och att dygns- och veckovilan måste respekteras. Foto: Colourbox

I fredags beslutade Arbetsmiljöverket att inte gå ut med förslaget till nya föreskrifter för minderåriga. Det blir ingen remiss före sommaren. Orsaken är den kritik som kommit fram i partssamrådet.

Publicerad

Projektledaren Tin Westermarksäger att orsaken är kritik från parterna.

- Det har blivit ganska stora protester från parterna under partssamrådet. Vi får analysera det och då kommer vi för nära sommaren. Förslaget får ligga över sommaren.

Kritiken handlar bland annat om arbetstid.

- Kritikerna tycker att det är en nyhet att man ska räkna med skoltiden när det gäller dygns- och veckovilan, säger Tin Westermark.

Arbetsmiljöverkets syn är att skolarbete och eventuellt förvärvsarbete ska räknas ihop och att det är så redan nu.

- Men från vissa av parterna låter det som att extraarbetande skolungdomar kan bortse från skolarbetet helt och hållet. Det är i princip vad de säger. Arbetsmiljöverket ska inte lägga sig i, säger Tin Westermark.

Hon anser att Arbetsmiljöverket har att göra en helthetsbedömning. Det är inte bara fråga om arbete och vila, utan även viktigt att slå vakt om skolarbetet eftersom utbildning bara blir viktigare och viktigare.

Men kritiken stannar inte vid det:

- De tycker att vi tagit in för många farliga arbeten, att vi gör en extensiv tolkning. På den punkten följer vi inte den absoluta miniminivån.

För att passa minderåriga får arbeten inte vara för psykiskt eller fysiskt ansträngande. Därför har Arbetsmiljöverket lagt till kassarbete, på grund av rånrisken, och arbete i lokal där det finns serveringstillstånd, på grund av alkoholen. Det har myndigheten fått kritik för, enligt Tin Westermark.

Hon tycker att det är mycket bättre att kritiken kommer nu än under remisstiden.

- Detta är ett partssamråd. Det finns inget färdigt förslag. Syftet med samrådet är att vi ska lyssna och det har vi gjort. Så nu tar vi oss en funderare till. Det innebär inte att vi lägger oss platt fall.

Remissen kan tidigast gå ut i slutet av augusti, bedömer Tin Westermark.

- Det betyder att de nya föreskrifterna kan börja gälla hösten 2010.