Arbetsmiljö

”Flygvapnet använder trafikfarliga veteranbilar”

På flottiljerna benämns fordonen "Dallasjeepar". Skyddsombudet påpekar att bilarna har ett tveksamt krockskydd, saknar krockkuddar och sidopåkörningsskydd. Foto: Magnus242 / Wikimedia commons

”Flygvapnets rullande veteranbilssällskap. Det är vad man skämtsamt skulle kunna kalla den verksamhet som bedrivs inom flygvapnet i dag. Men det finns definitivt inget roligt eller skämtsamt med detta.” Det skriver oroade huvudskyddsombud vid Norrlands, Blekinges och Skaraborgs flygflottilj, F 21, F 17 och F 7.

Publicerad

De anser att fordonen från 70-talet och början av 80-talet och som används på flottiljerna, är direkt trafikfarliga och därmed ett arbetsmiljöproblem för de som kör dem.

På flottiljerna kallas de allmänt för Dallasjeepar.

”Vi anser att dessa fordon är att betrakta som trafikfarliga med dålig säkerhet och att de i dag passar bäst på museum och veteranbilsträffar eller på skroten och rent tekniskt är de faktiskt veteranbilar då de är äldre än 30 år”, skriver skyddsombuden.

Skyddsombuden pekar på att bilarna har ett tveksamt krockskydd, saknar krockkuddar och sidopåkörningsskydd och att däcken är av dålig kvalitet och saknar dubbar. Därför utgör de en säkerhetsrisk för de anställda.

Dessutom är bilarna inte miljövänliga då de slukar mellan tre och sex liter bensin milen och ger ifrån sig miljöovänliga avgaser.

Skyddsombuden kräver att säkra fordon köps in och hotar samtidigt med att lägga ett skyddsombudsstopp på de gamla.