Flest sjuka inom omsorgsyrken

2014-06-02 13:03 Angelica Söderberg  

De tar hand om barn, gamla och sjuka - och hör till den yrkeskår som har högst sjukfrånvaro själva. Det visar nya siffror från Försäkringskassan.

Statistiken visar att antalet sjukskrivna inom vård och omsorg är fortsatt högt.

– De som blir sjuka mest arbetar ofta med att ta hand om andra, om våra barn, om våra gamla och sjuka. Det är enormt viktiga tjänster för samhället och man kan tycka att arbetsgivarna borde ta bättre hand om sina anställda. Man behöver ju inte någon tjusig teoretisk modell för att förstå vad som kan hända när man är för få på en arbetsplats och när man har för mycket att göra, ­säger Försäkringskassans analytiker Ulrik Lidwall till Dagens Nyheter.

Inom vissa yrkeskategorier med många anställda har sjukfrånvaron dessutom ökat mer än genomsnittet på arbetsmarknaden. Inom kvinnodominerade yrken märks den ökningen bland försäljare inom detaljhandel, övrig kontorspersonal samt vård- och omsorgspersonal.

I de vanligaste yrkena bland män har sjukfrånvaron ökat mest bland dataspecialister, ingenjörer, tekniker, säljare, fordonsförare, inköpare och mäklare inom fordonsförsäljning. Där är det enligt Försäkringskassan svårare att hitta tydliga förklaringar. Bland tjänstemän märks dock en högre grad av psykiska problem som orsak bakom sjukskrivningarna.

Antalet sjukfall ökade med 5,2 procent förra året, jämfört med 2010. Kvinnor har drabbats värst med en 6-procentig ökning och mäns andel sjukfall ökade med 3,8 procent mellan 2010 och 2013.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö