Arbetsmiljö

Fler utstationerade registreras

Tre av dödsfallen på byggarbetsplatser i Sverige under 2015 var fallolyckor. Foto: TT-Bild

Förra året arbetade i genomsnitt 7 400 utstationerade mer än fem dagar i Sverige. Arbetsmiljöverkets statistik visar en ökning på 12 procent.

Publicerad

De flesta med utländska arbetsgivare arbetade här i byggbranschen och de kom oftast från Polen och Litauen. Anställda i Tyskland, Finland och Polen kom hit för att reparera och installera maskiner. Totalt registrerades knappt 43 000 arbetstagare i Arbetsmiljöverkets register 2015. Året dessförinnan arbetade 38 000 här på tillfälliga uppdrag och 2013 var det 20 000.

Registreringen bygger helt och hållet på uppgifter från företagen. Om ett företag inte anmäler att de låter sina anställda arbeta i Sverige, riskerar företaget att få betala sanktionsavgift.

De fackliga organisationerna har endast rätt att kräva likabehandling för anställda som har utländska arbetsgivare om det inte är fråga om utstationering. LO vill att företagen måste kunna bevisa att det rör sig om utstationering.

Enligt Utstationeringskommitténs förslag till ändringar av Lex Laval ska fackförbunden kunna kräva särskilda utstationeringsavtal. Arbetsmarknadsdepartementet håller för närvarande på att gå igenom remissvaren på förslagen.

Utstationerade ska anmälas

Utländska arbetsgivare som låter sina anställda arbeta tillfälligt i Sverige ska anmäla det om uppdraget varar i mer än fem dagar. Av anmälan ska framgå vilka som är utstationerade och hur länge de ska arbeta här. Arbetsgivaren ska också ange en kontaktperson. Uppgifterna ska lämnas till Arbetsmiljöverket.

Enligt Lex Laval får de fackliga organisationerna bara använda stridsåtgärder för att utstationerade ska få kollektivavtal som ger dem minimivillkoren som finns i ett svenskt branschavtal.