Fler skyddsombud: <br></br>Fastighets vänder trenden

2009-09-24 13:20 Mattias Davidsson  
Foto: Fastighets

Fastighetsanställdas förbund har lyckats vända trenden och rekryterar nu lokala skyddsombud i rask takt. Bakom framgången ligger bättre registerhållning och ett aktivare rekryteringsarbete, enligt Torbjörn Jonsson på förbundskontoret.

Fackförbunden tappar inte bara medlemmar. I många fall förlorar de också skyddsombud. I januari 2008 nådde Fastighetsanställdas förbund en bottennotering vad gäller lokala skyddsombud. Då hade förbundet 730 personer med detta förtroendeuppdrag. Ett år senare hade skaran vuxit till 795 lokala skyddsombud. En ökning med nio procent, alltså. Och ökningen fortsätter.

- För fjorton dagar sedan, när jag kollade, var vi uppe i 868, och det verkar inte stanna där heller, säger Torbjörn Jonssonsom är arbetsmiljöansvarig på förbundskontoret.

Vad beror det på?

- Avdelningarna har blivit bättre på registerhållning. När mandatperioden för skyddsombud gått ut har man varit på plats och ordnat med omval eller nyval. Så vi tappar inte ut folk bakvägen som vi gjorde förut, säger Torbjörn Jonsson.

Ett annat skäl till ökningen kan vara att Fastighets centralt håller på en del av de pengar som kommer från staten och som ska gå till förbundets regionala skyddsombud (RSO).

- Vi håller på femton procent av RSO-pengarna. Sedan får avdelningarna söka pengar till särskilda projekt. Det ska vara utåtriktad verksamhet, rekrytering av skyddsombud eller utbildning av skyddsombud. Flera avdelningar har gjort fantastiska projekt där de verkligen dammsugit arbetsplatser, säger Torbjörn Jonsson.

Fastighets har nästan 34 000 medlemmar. Hur många arbetsställen dessa är utspridda på är svårt att säga, enligt Torbjörn Jonsson. Det varierar månad för månad; inte minst på städentreprenadfirmorna där kunder kommer och går.

Men enligt ett sätt att räkna finns det åtminstone 3 900 arbetsställen där medlemmarna arbetar. Om man tillämpade arbetsmiljölagens bestämmelse att varje arbetsställe med minst fem arbetstagare skulle ha ett skyddsombud, så räknar Torbjörn Jonsson med att förbundet behöver åtminstone dubbelt så många lokala skyddsombud som nu.

- Men det är kanske inte realistiskt. Fastighets har målet att det ska finnas 900 skyddsombud innan året är slut och det målet kommer vi att nå, säger Torbjörn Jonsson.

Fastighets

- 34 000 medlemmar på minst 3 900 arbetsställen

- 868 lokala skyddsombud

- Nästan 150 huvudskyddsombud

- 50 regionala skyddsombud

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen