Felmärkta målarfärger upptäckta

2017-03-13 09:18 Tiina Demargne  
Höga halter av allergiframkallande konserveringsmedel finns i nästan all vattenbaserad målarfärg. Foto: Jörgen Appelgren

Tre produkter var felmärkta och nästan två tredjedelar ska tvingas till varningsmärkning när det blir nya EU-regler. Det framgår av en ny rapport från Kemikalieinspektionen, som har undersökt allergiframkallande ämnen i målarfärg och tapetklister, skriver Arbetet.

Under 2017 förväntas EU besluta om en gräns för när produkter med ämnet MIT skulle behöva klassificeras som allergiframkallande.

Som Arbetarskydd tidigare berättat finns det höga halter av allergiframkallande konserveringsmedel i nästan all vattenbaserad målarfärg. Av den undersökta färgen innehåller 94 procent de starkt allergiframkallande konserveringsmedlen MIT, BIT och CMIT/MIT. Yrkesdermatologen på Karolinska institutet, Carola Lidén, som har medverkat i en ny europeisk studie, har krävt en maxhalt.

I studien, som publicerades 2014 av forskare från Sverige, Danmark, Storbritannien, Frankrike och Tyskland, undersöktes 71 vanliga vattenbaserade vita vägg- och våtrumsfärger. Det visade sig att det som står på burken och i säkerhetsdatabladet ofta inte stämmer överens sinsemellan och inte med vad som faktiskt finns i färgen. Forskargruppen ansåg att det borde in­föras krav på fullständig innehålls­deklaration, i synnerhet av konserveringsmedel.

Arbetet berättar i dag om Kemikalieinspektionens nya rapport där 41 produkter från 16 företag har analyserats efter klassificering och märkning.

De undersökta produkterna är färger, tapetlim samt färger och lim riktade till barn. De flesta av produkterna var korrekt märkta. Men tre av dem var enligt Kemikalieinspektionen felmärkta och borde ha haft en tydlig varning om att de kan orsaka en allergisk hudreaktion, skriver Arbetet.

– Det är viktigt att färg och lim med allergiframkallande ämnen har rätt klassificering och märkning. För att minska risken för allergier behöver yrkesmålare och andra användare känna till att färg och lim innehåller de här ämnena och se till att använda rätt skyddsutrustning, säger Jörgen Rosberg, inspektör på Kemikalieinspektionen, till tidningen.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö