Farliga maskiner upptäckta vid krograzzior

2019-12-05 12:49 TT  
En rad myndigheter har genomfört samordnande kontroller hos över 200 restauranger under förra veckan. Foto: Johan Nilsson/TT

Flera missförhållanden upptäcktes, bland annat illegal arbetskraft och farliga köksmaskiner, när en rad myndigheter granskade restaurangbranschen under förra veckan.

Myndigheternas arbete mot brottslighet inom arbetslivet har trappats upp efter ett regeringsuppdrag 2018. Tidigare i år kontrollerades bland annat flera byggarbetsplatser. I förra veckan genomfördes oanmälda kontroller av över 200 restauranger i hela landet.

Vid kontrollerna upptäcktes bland annat ett 20-tal personer som inte har rätt att arbeta i Sverige och ett antal brottsanmälningar har gjorts. I 45 fall utfärdades det omedelbara förbud mot att använda farliga köksmaskiner.

Ett 80-tal företag hade brister i sina personalliggare och riskerar nu kontrollavgift.

Det är en ingång för oss att gå vidare med fördjupande utredningar. Skatteverket kommer att starta ett antal revisioner i kölvattnet på det här, säger Conny Svensson, som samordnar de aktuella kontrollerna vid Skatteverket.

Läs mer: ”Skönhetsindustrin och byggbranschen sticker ut”

Under kontrollerna upptäcktes även ett fall av misstänkt människoexploatering som ska utredas.

Det är personer som har jobbat för väldigt låga löner, säger Conny Svensson.

Det var åtta myndigheter som genomförde de oanmälda kontrollerna. Förutom Skatteverket deltog Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket och Polismyndigheten.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö