Arbetsmiljö

Facket: Falskt hopp med ny föreskrift

”Den nuvarande lagen är skriven på 1970-talet och speglar inte problematiken på dagens arbetsplatser”, säger Jonas Lidberg, arbetsmiljöansvarig för Akademikerförbundet SSR. Foto: Jörgen Appelgren

Den nya föreskriften om social och organisatorisk arbetsmiljö räcker inte. Det hävdar Jonas Lidberg, arbetsmiljöansvarig för Akademikerförbundet SSR.<br/> – Det finns risk för att många blir besvikna, säger han.

Publicerad

I dag den 31 mars börjar den nya arbetsmiljöföreskriften gälla.

Jonas Lidberg anser att den är ett steg i rätt riktning, men förbundet efterlyser en anpassad arbetsmiljölag för att komma tillrätta med de problem som finns på 2016 års arbetsmarknad.

– Den nuvarande lagen är skriven på 1970- talet och speglar inte problematiken på dagens arbetsplatser. Den fokuserar mest på den fysiska arbetsmiljön. En anpassad arbets­miljö­lag är en delfaktor för att få ner sjukfrånvaron som nu ökar i Sverige, säger han.

Han menar att den nya afsen är en precisering av det systematiska arbetsmiljöarbetet, men att det är just det som inte fungerar på många håll.

– Våra medlemmar och förtroendevalda har enorma förväntningar på att allt ska lösa sig med den nya föreskriften. Så tänker nog många arbetsgivare också. Men det finns en risk för att många blir besvikna. Det systematiska arbetsmiljöarbetet fungerar framför allt inte i stora organisationer, som kommuner och landsting, säger Jonas Lidberg.

Han menar att det i en föreskrift i princip saknas sanktionsmöjligheter mot arbetsgivare som inte tar sitt arbetsmiljöansvar.

– Arbetsmiljöverket kan visserligen via förvaltningsrätten försöka få till att vite utdöms. Men vitena är ganska låga belopp. Får vi i stället en arbetsmiljölag som omfattar den sociala, organisatoriska och digitala arbetsmiljön blir det mer tyngd. Lagen blir då ett bättre verktyg för arbetsgivarna, säger Jonas Lidberg.

Nyligen presenterade regeringen en ny arbetsmiljöstrategi där det bland annat ingår en ny utredning om arbetsmiljöregler för ett modernt arbetsliv. Jonas Lidberg välkomnar utredningen.

– Många grupper i samhället behöver en anpassad arbets­miljölag, säger han.

Men Caroline Olsson, chef för arbetslivssektionen, avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL, håller inte med om att arbetsmiljölagen behöver förändras för att passa bättre ihop med dagens moderna arbetsplatser.

– Att arbeta med den sociala och organisatoriska arbetsmiljön har alltid varit en del av arbetsmiljölagen. Vi ställer inga krav på att förändra den, säger hon.