Arbetsmiljö

Dyr historia att jobbpendla

Jan-Erik Swärdh

Långa resor till jobbet sliter både på hälsan och plånboken. Mer än en timme enkel arbetsresa stressar och ger sömnproblem. Och det finns också ett pris på tidsförlusten – 155 kronor i timmen.

Publicerad

I en färsk studie gjord vid den medicinska fakulteten vid Lunds universitet konstateras att de som pendlade mer än en timme enkel resa med bil eller kollektivtrafik hade 30-50 procent ökad förekomst av sömnstörningar, upplevd stress i vardagen samt sänkt vitalitet, psykisk hälsa och välbefinnande jämfört med dem som cyklade eller gick till jobbet.

Det rapporterar Dagens Industri på måndagen.

Men det är skillnad på pendling och pendling.

- Sitter man i en bil i 45 minuter och lyssnar på en talbok är det mindre stressande än att resa kollektivt och byta mellan olika transportmedel flera gånger, säger Kristina Jakobsson, överläkare på Arbets- och miljömedicin i Lund, till DI.

I en annan vetenskaplig rapport, presenterad för ett år sedan av Örebroforskaren Jan-Erik Swärdh, sätts ett pris på de långa pendlarresorna.

Jan-Erik Swärdh, som är verksam på statens väg- och transportforskningsinstitut VTI, visar i sin doktorsavhandling att människor är beredda att betala mer för att korta sin pendlingstid än man tidigare trott.

Hittills har transportplanerarna räknat med en ”kostnad” på 51 kronor i timmen för regionala privatresor.

Jan-Erik Swärdhs forskning visar emellertid att det pris som arbetspendlare sätter på sin restid är tre gånger så hög. Antingen i form av lönekompensation för att följa med ett jobb längre bort eller i löneavstående för att få kortare restid.

- Vi fick fram ett medelvärde på 155 kronor per pendlingstimme. Det är en hög siffra om man jämför med medellönen för dem som som deltog i studien, som var 88 kronor i timmen efter skatt, säger Jan-Erik Swärdh i en intervju med nyhetssajten på Örebro universitet.