Arbetsmiljö

Dramatens mörker kan bestå

Dramatenpjäsen Inferno spelas just nu med (från vänster) Marina Nyström, Rikard Lekander, Hamadi Khemiri, Danilo Bejarano och Thérèse Brunnander. Foto: Roger Stenberg, Bengt Wanselius, Klara Grandberg

Dramaten lyckades få Arbetsmiljöverket att ompröva beslutet om scenteknikerna mörka arbete. I det nya beslutet räknas bara tiden i källarhålet - och inte arbetet bakom scenen. Det är ungefär som att arbeta i en galleria, anser arbetsmiljöinspektör Eva Geijer.

Publicerad

- Att arbeta på scenen upplevs inte som att man arbetar i en mörk lokal, säger Eva Geijer efter att Arbetsmiljöverket gjort en ny inspektion av Dramatens lokaler och fattat ett nytt beslut om förbud.

Men i det tidigare beslutet räknade Arbetsmiljöverket både arbetet i källarhålet och arbetet bakom scenen som mörkerarbete. Källarlokalen har ett fönster som leder till ett schakt som har förbindelse med gatunivån fem meter ovanför. Det släpper in minimalt med ljus och de som arbetar därnere saknar helt utblicksmöjligheter. Dessutom arbetar teknikerna bakom scenen också i mörker i ungefär 30 procent av sin arbetstid, ansåg Arbetsmiljöverket. Då.

Skyddsombudet Mats Holmquist hade slagit larm. Han menade att det var för mycket att arbeta 80 procent av sin arbetstid i mörker. I våras höll alltså arbetsmiljöinspektör Eva Geijer med. Dramaten förbjöds att låta scenteknikerna arbeta mer än halva sin arbetstid i mörker.

- Eftersom 30 procent av deras arbetstid är bakom scenen, där det är mörkt, så kan de bara vara i verkstadslokalen 20 procent av arbetstiden. Scenteknikerna måste kompensera för sitt mörkerarbete bakom scenen genom att inte vara så mycket i mörker på dagen, sade Eva Geijer i maj.

Nu har Arbetsmiljöverket alltså gjort en ny inspektion och omprövat sitt beslut.

- Det var framför allt arbetsgivaren som ville diskutera beslutet, som var lite otydligt. Det kunde gälla all personal och då blev det orimligt, säger hon.

Och med tanke på att det finns de som arbetar hela sin arbetstid på scenen i mörker blev det tidigare beslutet konstigt, menar hon. Det nya beslutet att ingen får arbeta mer än 50 procent i verkstadslokalen i källaren gäller alla som ibland arbetar där. Om hur det är att arbeta bakom scenen har Eva Geijer bytt åsikt. Hon tycker nu att scenen är stor och rymlig och ganska ljus och jämför den med arbete i galleria som Arbetsmiljöverket inte heller räknar som ett mörkt rum. Dessutom har scenteknikerna tillgång till ett personalrum där man kan se himlen, menar hon.

Skyddsombudet Mats Holmquist som hade börjat hoppas på en verkstadslokal ovanför gatuplanet är besviken. Han har bett huvudskyddsombudet överklaga Arbetsmiljöverkets beslut. Han överklagade det förra beslutet och fick då veta att han inte var behörig att göra detta. Om det finns ett huvudskyddsombud ska det ombudet överklaga. Mats Holmquist påpekar att Arbetsmiljöverkets instruktion för hur man överklagar saknar den "detaljen".