Ditt ansikte avslöjar dig

2011-06-20 06:30 Elisabeth Vene  
Kan du tolka ansiktsuttrycken? Foto: Jörgen Appelgren

Du kan inte ljuga. Ditt ansikte avslöjar dig. Det gäller över hela världen, för alla använder vi samma mimik. Det visar amerikansk forskning.

<p>De olika ansiktsuttrycken för sorg, glädje, ilska, rädsla, avsmak, förakt och förvåning kan tolkas av alla i hela världen. </p> <p>En omstörtande tanke på 1950-talet, när Paul Ekman började forska. Han möttes av fnysningar när han presenterade sin hypotes, som för övrigt en gång var Charles Darwins. Ansiktsuttryck är kulturellt betingade och skiljer sig mellan kulturerna, var den förhärskande uppfattningen.</p> <p>Men Paul Ekman gav sig ända in i djungeln i Papua Nya Guinea och kollade. Jodå, befolkningen tolkade ansiktsuttrycken precis som vi. Även senare forskning på från födseln blinda visar att vi uttrycker känslor med samma miner.</p> <p>Paul Ekmans banbrytande forskning har fått stå modell för serien Lie to me, som visades på svensk tv häromåret. Där får polisen hjälp av Paul Ekmans alter ego Cal Lightman att avslöja lögnare. </p> <p>Precis som i verkligheten, Paul Ekman har ett företag som undervisar bland annat polisen att tolka minspel. Företaget säljer ett datorprogram där man kan lära sig knepen.</p> <p>Det är universellt också att försöka dölja sina känslor. För att kunna avslöja en lögnare måste man kunna registrera även kroppsspråket, tonfallet och de blixtsnabba ansiktsuttrycken, mikrouttrycken, som sveper över ansiktet innan lögnaren ordnar anletsdragen.</p> <p>- Motsägelser mellan de olika uttrycken kan avslöja den som försöker dölja något, säger Paul Ekman i en intervju i Forskning&Framsteg.</p> <p>Paul Ekman höll två gästföreläsningar i slutet av förra månaden på Lunds universitet. Där är han för övrigt </p> <p>hedersdoktor sedan förra året. Utmärkelsen har han förtjänat genom att han för drygt 30 år sedan forskade i Lund tillsammans med anatomiprofessorn Carl Herman Hjortsjö.</p> <p>Paul Ekman har nyligen kommit ut med en bok om medkänsla, som han har skrivit tillsammans med Dalai Lama. Numera är han pensionerad från tjänsten som psykologiprofessor vid University of California i San Francisco.</p>

Kan du tolka ansiktsuttrycken? Testa på Ny Teknik.se 

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö