Det stressar oss mest på jobbet

2014-12-10 11:38 Elisabeth Vene  
Krånglande teknik är en tydlig stressfaktor på jobbet. Foto: Colourbox

Hälften av de kontorsanställda känner sig stressade på jobbet. Det är inte kollegers störande prat och mobilsignaler som är värst.

Kontorsanställda är mer stressade än genomsnittet. Nästan hälften av de tillfrågade, 46 procent, uppger att de känner sig ganska eller mycket stressade i sin arbetssituation. Kvinnor är något mer stressade än män, 48 respektive 44 procent. Den värsta stressfaktorn är för stor arbetsbörda. Det visar Kontorsbarometern, som görs av och till av Vasakronan.

Näst värsta stressfaktorn är störande kolleger. På tredje plats kommer teknikstress i form av opålitlig teknisk utrustning.

– För att dämpa stressen behöver man jobba med både den fysiska miljön, ledarskapet och tekniken. Det handlar mycket om hur man utformar allt från enskilda arbetsplatser, samtalsrum och telefonhytter till hur man använder sig av akustik, belysning och färger. Men det handlar också om vilket förhållningssätt man har till varandra. Är det till exempel alltid okej att störa en kollega som sitter vid sitt skrivbord och jobbar eller bör man boka möte? Med rätt utformning och ganska enkla överenskommelser kan kontoret påverka arbetsinsatsen positivt och förbättra både arbetsglädje och hälsa, säger Cecilia Söderström, hr-chef på Vasakronan, i ett pressmeddelande.

Drygt 2 000 kontorsanställda har svarat på frågorna i enkäten.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö