Arbetsmiljö

Dåliga program stressar dig sjuk

Usel digital arbetsmiljö. Där är förklaringen till att allt fler blir sjuka av stress . Det anser Jonas Söderström, som har skrivit boken Jävla skitsystem om hur vi påverkas när tekniken inte fungerar.

Publicerad

Rädslan för att bli av med jobbet är den största stressfaktorn. Ändå ökade den psykiska ohälsan kraftigt samtidigt med högkonjunkturen i slutet på 1990-talet som. Ingen har kommit med någon riktigt trovärdig förklaring till den utvecklingen, tycker Jonas Söderström.

Själv är han övertygad om att en viktig och underskattad orsak är den galopperande datoriseringen i arbetslivet 1995-2000. När it-kraschen sedan kom skars it-budgetarna ner radikalt - och så planar också kurvan för de stressrelaterade sjukskrivningarna ut.

Även i mitten av 2000-talet följer kurvorna varandra. It-budgetarna slutade öka 2004 och sjönk till och med år 2009. Kurvan över upplevd stress i arbetslivet beter sig på exakt samma sätt.

– Statistik i sig bevisar inget, men när jag intervjuat användare tycker jag mig ha hittat också en rimlig förklaringsmodell bakom siffrorna.

Jonas Söderström finner det allvarligt att it-budgetarna ökar igen och därmed tempot.

- Om inget görs kanske vi får en ny ökning av stressen. Jag vill att fackklubbar och arbetsplatsombud ska ta tag i de här frågorna. De har varit osynliga, eftersom man inte har tänkt på dem som arbetsmiljöfrågor, säger Jonas Söderström, som myntar begreppet digital arbetsmiljö för att beskriva komplexet av otaliga datorprogram och system och apparater som frestar på våra hjärnor.

Varje enskilt datorprogram kan vara okej, trots mindre skavanker. Men vi tvingas använda fler och fler program, som inte funkar likadant. Snabbkommandot spara i ett program kan betyda stäng av och radera allt jag gjort hela dagen i ett annat. Jonas Söderström vill lära att användarna att ett program kan vara dåligt även när det fungerar.

- Problemen handlar om allt från var ok-knappen ska sitta till maktfrågor – är den här arbetsuppgiften över huvud taget vettig? Tandläkaren vill hålla på med sina patienter, inte med strulande journalsystem. En lärare vill undervisa sina elever, inte slåss med ett undermåligt schemaläggningssystem.

Känslan av maktlöshet och brist på kontroll får oss att bli sjuka. Jonas Söderström har förgäves försökt förändra inifrån och övertyga beställarna om att användbarhet är bra och lönsam.  Nu vill han uppvigla användarna med sin bok och få dem att protestera och kräva bättre system.

- Många av problemen går att undvika, det är ofta ganska lätt att designa något som är bättre.