Dåliga kläder för hemtjänstpersonalen

2021-05-14 08:00 Lennart Lundquist  
I genomsnitt cyklar hemtjänstpersonalen i Klippan fyra till fem kilometer varje dag. Många av de anställda använder därför privata vinterkläder vilket medför en risk för smittspridning, konstaterar Arbetsmiljöverket. Foto: Mujo Korach/TT

Arbetsmiljöverket kräver att Klippans kommun ska erbjuda personalen i hemtjänsten bättre kläder som också skyddas mot kyla, regn och vind. Annars hotar ett vite på 40 000 kronor.

”Arbetstagarna i hemtjänsten rör sig ute alla tider på dygnet och i alla väderslag, året runt. Man cyklar, går och kör bil mellan boenden. Parkering sker ofta en bit från den boende och sedan förflyttar man sig gående mellan olika boenden i området”.

Det skriver Arbetsmiljöverket som tycker att arbetsgivaren erbjuder personalen allt för dåliga arbetskläder, en tunika, arbetsbyxor och ett ofodrat regnställ. Enligt skyddsombudet är kläderna så tunna att personalen fryser.

Dessutom håller regnställen inte tätt och är kalla.

Läs mer: Stoppat arbete hos brukare efter bråk

I genomsnitt cyklar hemtjänstpersonalen fyra till fem kilometer varje dag. I år har de varit ute i minus 14 grader. Många av de anställda använder därför privata vinterkläder vilket medför en risk för smittspridning.

Arbetsgivaren, Klippans kommun, får nu fram till den 19 juni på sig för att se till att hemtjänstpersonalen skyddas mot kyla, regn och vind.

De anställda ska även ha tillgång till varselkläder när de vistas i trafiken.

Detta vid ett vite på 40 000 kronor.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö