Coronakritik mot äldreboenden i Göteborg

2020-09-30 15:39 TT  
"Det hade behövts någon i ledande ställning som var på tårna", säger Karin Pleijel (MP) om coronautbrottet på äldreboenden i Göteborg i våras. Foto: Thomas Johansson/TT

Dåliga kunskaper, svagt chefskap, brist på skyddsutrustning, personal som träffade många boende och åtgärder som kom för sent. Det var några anledningar till att coronasmittan drabbade vissa äldreboenden i Göteborg hårt i våras. Det visar en granskning som revisionsbyrån KPMG gjort på uppdrag av kommunen.

Det hade behövts någon i ledande ställning som var på tårna, säger Karin Pleijel (MP) till Göteborgs-Posten efter revisionsbyråns första rapport till kommunstyrelsen.

Bland problemen märks för svaga kunskaper om vårdhygien, otillräcklig ledning på låg nivå i organisationen och dålig beredskap för större händelser.

Läs mer: Personal inom äldrevården oroas på jobbet

Elisabet Lann (KD), kommunalråd för äldreomsorgen, känner viss lättnad efter revisionsbyråns första genomgång.

– Den bekräftade mycket av de slutsatser vi dragit själva, säger hon till GP.

Både privata och kommunala äldreboenden har granskats. Äldreboenden i östra Göteborg blev särskilt hårt drabbade av coronaviruset.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen