Coach gör friskvården mer lönsam

2011-03-27 23:00 Linda Nohrstedt  

Omfattande hälsosatsningar kan ge åtta gånger pengarna tillbaka till arbetsgivaren. Det anser hälsoekonomen och konsulten Stefan Lundström. ”Men då räcker inte sketna 2 000 spänn”, säger han.

<p>Stefan Lundström tycker att friskvårdstimmen är "värdelös" ur hälsoperspektiv, eftersom den mest utnyttjas av dem som redan är fysiskt aktiva. Men samtidigt är den en förutsättning i den hälsosatsning som han förespråkar. </p> <p>Han uppmanar arbetsgivare att mäta de anställdas hälsotillstånd och sedan utforma individuella program med coachning. Och aktiviteterna som krävs för att höja hälsotillståndet ska göras på arbetstid. </p> <p>- Om man satsar på riktigt och har en allvarlig intention, då är friskvårdstimmen nödvändig på grund av lagstiftningen. Kostnader som egentligen är personliga levnadsomkostnader är inte avdragsgilla, säger han. </p> <p>Satsningen som han förespråkar kostar upp till 16 000 kronor per anställd och år. Men enligt honom kan den ge uppemot åtta gånger pengarna tillbaka till arbetsgivaren.</p> <p>De kommuner som nu slopar friskvårdstimmen kommer inte att förlora "ett skvatt" när det gäller de anställdas hälsa, tror Stefan Lundström, men däremot när det gäller goodwill.</p>

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö