Arbetsmiljö

Claes Thim: Bra första steg för skyddsombud men...

Claes Thim, regionalt skyddsombud för Elektrikerförbundets verksamhetskrets 1, El-ettan. Foto: Jörgen Appelgren

Regionala skyddsombuden ska i ett regeringsförslag få rätt att kontrollera alla arbetsplatser som har ett kollektivavtal. – Jag är jätteglad. Det här är ett bra första steg och jag hoppas att det går igenom, säger Claes Thim, regionalt skyddsombud vid El-ettan.

Publicerad

Han välkomnar den S-ledda regeringens förslag som ett led att förhindra dödsolyckor och förbättra situationen på farliga arbetsplatser men hyser tvivel på att det får gehör.

– Jag har svårt att se att det går igenom i riksdagen men jag kommer att göra high five med arbetsmarknadsministern om det gör det.

Han är ändå nöjd.

– Jag tycker det är bra att man lägger det här förslaget för nu får de andra partierna bekänna färg. SD och högern är emot eftersom de anser att facken får för stort inflytande. De vill ju frikoppla skyddsombuden från facken. Men det vore förödande, vart ska man vända sig då om man inte får gehör hos arbetsgivaren?

Claes Thim önskar ett ännu mer omfattande förslag som skulle ge skyddsombuden tillträde till alla arbetsplatser - även de utan kollektivavtal. Allt för en säkrare arbetsmiljö.

– Vi regionala skyddsombud kommer ju bara in på arbetsplatser där vi har medlemmar. Det är ofta på arbetsplatser där vi har få eller inga medlemmar som arbetsmiljön är sämre, för då har vi ingen som kan bevaka frågorna.

Han är också nöjd med att förslaget tar upp hur det ser ut på arbetsplatser med ett stort antal utstationerade:

– När man är och gästarbetar i Sverige kan jag köpa att man kanske inte tänker på att vara med i facket, det första man gör. Men det är många som inte vågar gå med i facket eftersom de vet att de kan bli hemskickade till sin arbetsgivare.

Claes Thim har via elektrikernas s-förening Elsossarna för ett par år sedan skrivit en motion till Socialdemokraternas partikongress i linje med regeringens förslag. I sin vardag som regionalt skyddsombud har han erfarenhet av att ha nekats tillträde till arbetsplatser med medlemmar. Men även på byggen utan medlemmar har han stoppats:

– Oftast är det på mindre byggproduktioner. Bland annat var det i julas när de byggde ett gym i Huddinge. Där hade vi inget avtal. Då fick jag som privatperson polisanmäla de olagliga elinstallationerna istället.

– Jag kan säga till arbetsgivaren vilka brister jag uppfattat när jag gått utanför, att det är fråga om livsfara och måste åtgärdas. Jag har inget mandat att kunna trycka på men du vill väl dina anställda väl, brukar jag fråga. Ibland gör de som vi säger, oftast inte.