Chef korsförhörs om anställds självmord

2013-12-18 10:57 Elinor Torp  

Den unika rättegången om två chefers ansvar för en socialsekreterares självmord fortsatte på onsdagen. Kommunens personalchef som var kallad som vittne förhördes i två timmar. Hon höll med om att mobbningsutredningen var lite kort.<br> - Men det finns inget som säger att en lång utredning är bättre än en kort, la hon till.

Sal 7 i Östersunds tingsrätt var fylld när rättegången drog igång på nytt. Två dagar återstår. Under förmiddagen korsförhördes Krokoms kommuns personalchef, som inte är en av de åtalade.

- De försökte få henne ur balans, men det gick inte, sa försvararna i pausen.

Den kortfattade mobbningsutredningen var central i vittnesförhöret.

- Vi tittade i vår policy. Det var inget konstigt att en överordnad arbetsledare gör den här utredningen. Den personen kan ju vara lika neutral, sa personalchefen i vittnesbåset i början av förhöret.

När frågan dök upp igen ändrade hon sig och berättade att Krokoms kommun nu har dragit lärdom av det inträffade och tänkt om kring detta. Numera görs mobbningsutredningar av företagshälsovården, konstaterade personalchefen.

Socialsekreterarens döttrar satt bredvid sitt målsägandebiträde Mats El Kott. När det blev hans tur grillade han personalchefen som uttryckte sig för vagt i hans och åklagarens tycke. Åtalspunkterna mot de bägge cheferna i kommunen rör arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, men rättegången har hittills handlat mest om arbetsrätt.

Att kommunen tog till den tyngsta arbetsrättsliga åtgärden - att avskeda - ifrågasattes kraftfullt av åklagare och målsägandebiträden. Gång på gång fick personalchefen svara på frågan varför facket inte fick en chans att förbereda sig, varför kommunen inte valde omplacering och om personalchefen verkligen ansåg att det fanns grund för avsked.

Rättegången fortsätter med försvarets och målsägandebiträdets vittnen. På plats i rätten bredvid juristerna sitter änkan Maria Lundqvist Persson och de bägge döttrarna.

Det här händer under rättegången i Östersund

Onsdag 18 december: Vittnesförhör med bland andra personalchefen vid Krokoms kommun.

Torsdag 19 december: Slutpläderingar.

Krokomrättegången fortsätter

  • 5 chefer polisanmäldes.
  • 2 chefer åtalas för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.
  • Åklagare är Åse Schoultz vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.
  • Familjens målsägarbiträde är juristen Mats El Kott.
  • Cheferna försvaras av advokaterna Andreas Victor och Rolf Lohse.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö