Byggnads: SD:s förslag kopia av Svenskt Näringslivs

2019-10-16 16:26 Tiina Demargne  
Tomas Kullberg, ordförande Byggnads Stockholm-Gotland.

”Sverigedemokraternas förslag är i linje med det Svenskt Näringsliv presenterade som förslag, som en reaktion på en statlig utredning som föreslog att regionala skyddsombud föreslås få rätt att besöka även arbetsplatser utan fackliga medlemmar”, skriver företrädare för Byggnads Stockholm-Gotland i ett pressmeddelande.

Fackföreningsanslutna och även höga socialdemokrater som statsminister Stefan Löfven och även socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, på sin Facebooksida, har uppmärksammat och protesterat mot SD:s förslag om skyddsombud. Sverigedemokraterna föreslår under rubriken ”Skyddsombud” i sin skuggbudget oberoende arbetsmiljörådgivare som ska vara underställda Arbetsmiljöverket. De regionala skyddsombuden ska, enligt SD, inte utses av facket.

Läs mer: Vad vill SD göra med skyddsombuden?

”Sverigedemokraternas förslag är inget annat än en ren kopia av Svenskt Näringsliv. Detta är ett resultat av alla bjudmiddagar mellan Sverigedemokraterna och Svenskt näringsliv. Förslaget är direkt skadligt för Byggnads medlemmar”, säger Tomas Kullberg, ordförande Byggnads Stockholm-Gotland, i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Tvärt emot vad Sverigedemokraterna och Svenskt Näringsliv vill pekar forskning som finns på området att skyddsombuden med ett fackligt stöd i ryggen ger en bättre arbetsmiljö”.

Motion 2019/20:2682

I riksdagsmotionen som är undertecknad av Jimmie Åkesson med flera står det under rubriken "Skyddsombud", punkt 11.5 så här:

"De regionala skyddsombuden utses och anställs av fackförbunden. Finansieringen sker till stor del genom skattemedel som betalas ut via Arbetsmiljöverket. Fackförbundens nära band till Socialdemokraterna har politiserat fackföreningsrörelsen till en sådan nivå att fackförbunden inte längre i första hand fokuserar på att försvara och framföra medlemmarnas intressen, utan driver istället Socialdemokratins frågor i en facklig kontext. Den som har en annan politisk uppfattning hindras aktivt av facket från att erhålla förtroendeposter trots att de har kunskap och engagemang samt medarbetarnas förtroende.

Sverigedemokraterna vill se ett annat system för att främja arbetsmiljöarbetet och vill se oberoende arbetsmiljörådgivare, helt fristående från arbetstagarorganisationerna, istället underställda Arbetsmiljöverket. Tid och resurser skulle härigenom läggas på arbetsmiljöarbetet istället för på en politisk agenda."

Källa: Riksdagen

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö