Byggnads kräver sänkt gränsvärde på kvartsdamm

2018-10-23 15:23 Mikael Kindbom  
Byggnadsarbetareförbundet kräver att spirometri ska användas vid alla hälsoundersökningar för riskyrken som till exempel byggnadsarbetare. Foto: TT-Bild

I samband med Byggnads pågående årliga arbetsmiljövecka med fokus på damm och kvartsdamm presenterar förbundet en kravlista.

Förbundet vill att:

  • Arbetsmiljöverket sänker gränsvärdena för damm och kvartsdamm.
  • Arbetsgivarna tillhandahåller skyddsutrustning och ser till att den används.
  • spirometri ska användas vid alla hälsoundersökningar för riskyrken som till exempel byggnadsarbetare.

Byggnads och Hjärt- Lungfonden riktar under arbetsmiljöveckan fokus mot Arbetsmiljöverkets gränsvärden och den, som de menar, frekventa bristen på skyddsåtgärder mot damm och kvartsdamm.

Läs mer: Forskare kräver 100 gånger lägre gränsvärden för asbest

För att motverka detta presenterades de aktuella kraven i en debattartikel i Svenska Dagbladet på söndagen. I artikeln varnar Byggnads för att ”Om inte arbetsgivare och myndigheter som Arbetsmiljöverket tar faran med damm och kvartsdamm på allvar riskerar vi att se en ökning av arbetsmiljörelaterade dödsfall på lång sikt”.

I arbetsmiljöer där det finns damm och kvartsdamm finns risk att dra ner mycket fina partiklar, långt ner i lungorna. En del av de partiklarna, kristallint kvartsdamm, orsakar lungproblem som silikos/stendammslunga, kol och lungcancer.

Under arbetsmiljöveckan som pågår nu inspekterar Byggnads ett antal arbetsmiljöer med fokus på damm och kvartsdamm.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö