Arbetsmiljö

Byggnads kräver sänkt gränsvärde på kvartsdamm

Byggnadsarbetareförbundet kräver att spirometri ska användas vid alla hälsoundersökningar för riskyrken som till exempel byggnadsarbetare. Foto: TT-Bild

I samband med Byggnads pågående årliga arbetsmiljövecka med fokus på damm och kvartsdamm presenterar förbundet en kravlista.

Publicerad

Förbundet vill att:

  • Arbetsmiljöverket sänker gränsvärdena för damm och kvartsdamm.
  • Arbetsgivarna tillhandahåller skyddsutrustning och ser till att den används.
  • spirometri ska användas vid alla hälsoundersökningar för riskyrken som till exempel byggnadsarbetare.

Byggnads och Hjärt- Lungfonden riktar under arbetsmiljöveckan fokus mot Arbetsmiljöverkets gränsvärden och den, som de menar, frekventa bristen på skyddsåtgärder mot damm och kvartsdamm.

För att motverka detta presenterades de aktuella kraven i en debattartikel i Svenska Dagbladet på söndagen. I artikeln varnar Byggnads för att ”Om inte arbetsgivare och myndigheter som Arbetsmiljöverket tar faran med damm och kvartsdamm på allvar riskerar vi att se en ökning av arbetsmiljörelaterade dödsfall på lång sikt”.

I arbetsmiljöer där det finns damm och kvartsdamm finns risk att dra ner mycket fina partiklar, långt ner i lungorna. En del av de partiklarna, kristallint kvartsdamm, orsakar lungproblem som silikos/stendammslunga, kol och lungcancer.

Under arbetsmiljöveckan som pågår nu inspekterar Byggnads ett antal arbetsmiljöer med fokus på damm och kvartsdamm.